Ελλάδα

Κορωνοϊός νεκροί: Γράφημα των Financial Times δείχνει τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε ημερήσιους θανάτους

Κορωνοϊός νεκροί: Γράφημα των Financial Times δείχνει τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε ημερήσιους θανάτους
Κορωνοϊός νεκροί: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπως φωνάζουν γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί είναι τραγική. Γράφημα των FT δείχνει τη θλιβερή πρωτιά της χώρας σε ημερήσιους θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Ως τραγική περιγράφουν την κατάσταση οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ και τώρα έρχονται οι Financial Times με ένα γράφημα να αναδείξουν ότι η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε νέους θανάτους λόγω του κορωνοϊού ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από τις 24 Νοεμβρίου πέρασε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία στον μέσο όρο νέων θανάτων από την πανδημία ανά 100.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με το γράφημα των FT, στις 24 Νοεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα όπου ο μέσος όρος θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα ήταν ίσος με εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την προηγούμενη Τρίτη η καμπύλη νέων θανάτων της Ελλάδας ανά 100.000 πληθυσμού είναι σχεδόν κατακόρυφη. Υπάρχει, βέβαια, η μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από όπου ενημερώνεται και η βάση δεδομένων των FT.

Αριθμός θανάτων Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 ημέρες

Αριθμός κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες 7 ημέρες

Στον σύνδεσμο εδώ μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε χώρα, να συγκρίνετε την πορεία της σε σχέση με τα κρούσματα ή τον αριθμό των θανάτων λόγω της πανδημίας, προσαρμόζοντας διαφορετικές παραμέτρους και να δείτε τα αντίστοιχα γραφήματα που προκύπτουν.

Oι Financial Times επισημαίνουν ότι τα ημερήσια στοιχεία των κυβερνήσεων όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι δύσκολο να συγκριθούν μεταξύ των χωρών και μπορεί να υπάρχουν αρκετές αποκλίσεις. Όμως, επειδή δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα δεδομένα που απαιτούνται για την ανάλυση της πιο αξιόπιστης και συγκρίσιμης μέτρησης της θνησιμότητας, οι επίσημες ανακοινώσεις για τα κρούσματα και τους θανάτους είναι τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα.

Την τραγική κατάσταση, ιδίως, στη Βόρεια Ελλάδα επισήμανε το πρωί σε δηλώσεις του ο Νικόλαος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καπραβέλος περιγράφει σε δραματικό τόνο τι συμβαίνει στα νοσοκομεία όπου δεν βρίσκεται κρεβάτι Εντατικής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο κ. Καπραβέλος τόνισε: «Να μην ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα». Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της Εντατικής είναι πλήρη.

«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε», είπε.  svg%3E

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας τελειώνει τον Μάρτιο

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του».

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου.  «Την πατήσαμε. Αν δεν ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επισήμανε τη σημασία της τήρησης των μέτρων. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου έρχεται με τη σειρά του να ενισχύσει αυτό που ζητάει η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) με ανακοίνωσή της: να ενισχυθεί με προσωπικό άμεσα το  για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ειδικά τη βόρεια Ελλάδα την «χτυπά» αδυσώπητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments