Ελλάδα

Άρση lockdown Ελλάδα: Γιατί οι ειδικοί είναι υπέρ της παράτασης της καραντίνας – Ανησυχία για το τρίτο κύμα

Άρση lockdown Ελλάδα: Γιατί οι ειδικοί είναι υπέρ της παράτασης της καραντίνας – Ανησυχία για το τρίτο κύμα
Άρση lockdown Ελλάδα: Ο μειωμένος αριθμός των νέων μολύνσεων σίγουρα είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα αλλά δεν προκαλεί εφησυχασμό.

Παρατηρείται μια σταθερή, ελαφρά μείωση των κρουσμάτων ανά Κυριακή από τις 8 Νοεμβρίου, όταν και είχαμε τις περισσότερες νέες μολύνσεις, καθώς η τελευταία ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ανέφερε 1193 νέα κρούσματα  εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, την ώρα που ο συνολικός αριθμός τους είναι 104227.

Η τελευταία Κυριακή που είχαν ανιχνευθεί λιγότερα από 1.000 κρούσματα στη χώρα ήταν η 25η Οκτωβρίου και ήταν 790 για την ακρίβεια). Από εκείνη την ημέρα και μετά, τα κρούσματα τις Κυριακές (που τα τεστ που διενεργούνται είναι λιγότερα) είναι σταθερά πάνω από 1.000. Όπως φαίνεται λοιπόν, είναι ένας αριθμός μειωμένος μεν σε σχέση με προηγούμενες Κυριακές, αλλά σίγουρα δεν προκαλεί εφησυχασμό.

Η διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊού συνεχίζει να απασχολεί έντονα τους ειδικούς. Πρώτος ο κος Σύψας τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και εξηγώντας τι θα σημάνει το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας. Παράλληλα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως «αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό».

Είναι φανερό πως η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παραμένει δύσκολη. Η Διοικητική Διευθύντρια Euromedica – Αρωγή Σταυριάνα Μπακατσέλου, που δέχτηκε τις δύο πρώτες διακομιδές ασθενών, δήλωσε πως «από σήμερα η Euromedica – Αρωγή θα συνδράμει τα δημόσια νοσοκομεία φροντίζοντας τη νοσηλεία ασθενών που νοσούν από τη λοίμωξη Covid-19».

«Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, και την εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή πρωτοκόλλων για τη διαχείριση ασθενών που νοσούν από Covid. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Έχουμε δεχτεί ήδη τα δύο πρώτα περιστατικά και αναμένουμε και τις υπόλοιπες εισαγωγές από τα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο να βοηθήσουμε και εμείς σε αυτή τη μάχη», προσέθεσε η κα Μπακατσέλου.

Γιατί οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown;

Η άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς, όπως εκτίμησε ο κος Σύψας, με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα»,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων την ώρα που οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στη Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Παράλληλα, και ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νικόλαος Καπραβέλος προτείνει να μην ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα. Όπως εξήγησε, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι πλήρη. «Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε», τόνισε.

Εξάλλου, αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο Σύστημα Υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής, σύμφωνα με ό,τι εξήγησε επίσης ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ανέφερε στον ΣΚΑΙ πως αρχίζει και κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία αλλά έκανε λόγο για μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments