Ελλάδα

Κορωνοϊός lockdown: Καραντίνα μέχρι τα κάλαντα εισηγούνται οι ειδικοί

Κορωνοϊός lockdown: Καραντίνα μέχρι τα κάλαντα εισηγούνται οι ειδικοί
Κορωνοϊός lockdown: Καμπανάκι από γιατρούς και λοιμωξιολόγους για τις πιθανές επιπτώσεις στο ΕΣΥ στην περίπτωση πρόωρης άρσης του απαγορευτικού.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας μπορεί να μειώθηκαν κατά 20% σε μια εβδομάδα, ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να κάνουμε Χριστούγεννα σε καραντίνα. Ο φόβος τους, όπως τον μετέφεραν και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ότι τυχόν πρόωρη άρση του lockdown θα βυθίσει το ΕΣΥ που δίνει καθημερινά αγώνα για μερικές ακόμα ανάσες ζωής.

«Τα πραγματικά κρούσματα μπορεί είναι διπλάσια ή τριπλάσια» είναι η εκτίμηση του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλου δείχνοντας πως η χαλάρωση του lockdown μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. «Ο κορωνοϊός εξακολουθεί και βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και ουσιαστικά είναι εστίες πυρκαγιάς», εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας μιλώντας στο Mega λίγο μετά την ανακοίνωση των επιπλέον 98 νεκρών το τελευταίο 24ωρο.

Και παρότι τα νέα κρούσματα στη χώρα ανήλθαν σε 1.193, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, δηλαδή αριθμός μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες Κυριακές, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμό. Στο κλίμα αυτό, «αν χαλαρώσει το lockdown κάθε τέτοια εστία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Κληθείς στην τηλεοπτική του εμφάνιση στο Mega να σχολιάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «θα δούμε πως θα πάμε αυτή την εβδομάδα καθώς από τα 3.000 περίπου κρούσματα πήγαμε στα 1.500. Αν συνεχιστεί η μείωση είπε ότι ίσως στο τέλος μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση για το πώς θα πάμε τα Χριστούγεννα. Ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων περί τα 200, 300, 400 θα είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να αρθούν τα μέτρα».

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν οι δυσκολίες που αναφέρουν και οι ιδιοκτήτες ότι να ανοίξουν για δέκα μέρες δεν έχει νόημα για αυτούς, για τις οποίες σας ενημέρωσε από χθες το newsit.gr. «Στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην χρειαστεί να ξανακλείσει», ξεκαθάρισε ο καθηγητής. «Για να γίνει αυτό πρέπει τα κρούσματα να είναι λίγα. Από την άλλη η συμπεριφορά όλων να έχει προσαρμοστεί επιτέλους στον νέο τρόπο λειτουργίας φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ώστε ο κίνδυνος να είναι όσο τον δυνατότητα μικρότερος. Σιγά – Σιγά τότε η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει», κατέληξε ο ίδιος. Ολοκληρώνοντας, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι εφόσον κάποιος έχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο μέσα σε 14 μέρες. Ανεξαρτήτως εάν λοιπόν έχει κάνει τεστ ο καθηγητής προτείνει ότι πρέπει «να καθόμαστε 14 μέρες καραντίνα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments