Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 4/12: Στα ύψη μολύνσεις, θάνατοι και διασωληνωμένοι – Η εκτίμηση των ειδικών για το lockdown

Κρούσματα σήμερα 4/12: Στα ύψη μολύνσεις, θάνατοι και διασωληνωμένοι – Η εκτίμηση των ειδικών για το lockdown
Κρούσματα σήμερα 4/12: Τα κρούσματα του κορωνοϊού όχι μόνο δεν λένε να πέσουν, αλλά χθες είχαμε άλλους 100 νεκρούς και αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων με 622 - Τι λένε οι ειδικοί - Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ - Τι έδειξαν τα λύματα της Θεσσαλονίκης - Στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο για τον κορωνοϊό.

Τέσσερις εβδομάδες μετά το lockdown και τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν στα ύψη, έστω κι αν χθες (3/12) έπεσαν από τις δύο χιλιάδες (1882 νέες μολύνσεις). Τα ανησυχητικά νούμερα είναι των ανθρώπων που χάνονται καθημερινά, μόνο χθες 100 συμπολίτες μας πέθαναν από επιπλοκές της Covid-19, και των διασωληνωμένων που ήταν 622, αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα. Η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να είναι στο «κόκκινο», ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα βγούμε από το lockdown, είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Περιμένουμε, με βάση και τις αναλύσεις των ειδικών, η πρώτη αποκλιμάκωση -που είχε αρχίσει να φαίνεται στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και λίγο σταθεροποιήθηκε αυτή την εβδομάδα- να συνεχιστεί πιο γρήγορα τις επόμενες ημέρες, αν όλα πάνε καλά. Αν δεν πάνε όλα καλά, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναδούμε γιατί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν πέφτουν τα κρούσματα όπως αναμένουν οι ειδικοί μας. Είχαμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά περιμένουμε την αποκλιμάκωση».

Οι ειδικοί συνεχίζουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το άνοιγμα

Τα υψηλά κρούσματα που συνεχίζουν να καταγράφονται παρά το lockdown που έχει επιβληθεί, σχολίασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Μάριος Λαζανάς. «Είμαστε σε πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται. Είναι τραγικό να ξυπνάμε κάθε πρωί με αυτά τα νούμερα. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ ψυχολογικά, καταλαβαίνω ότι οικονομικά υποφέρει, αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα πώς μπορεί να γίνει ο συγκερασμός όλων αυτών ώστε να ανοίξει και το λιανεμπόριο και να μην αυξηθεί η μετάδοση. Φοβάμαι ότι η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ακόμα στην Επιτροπή δεν έχει συζητηθεί καθόλου αν και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Όπως εξήγησε, «υπάρχει ο φόβος ότι αν ανοίξει η αγορά μετά από τόσο καιρό που ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα στα σπίτια του και θα θέλει να αισθανθεί καλύτερα, θα ξεχυθεί, δε θα τηρηθούν τα μέτρα και τον Ιανουάριο θα φουντώσουν τα νοσοκομεία πάλι». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να γίνει χειρότερη από τώρα, γιατί ακόμα δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων. svg%3E

Σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη παρότι είναι το lockdown το πιο μεγάλο χρονικά που έχει γίνει στις υπόλοιπες πόλεις, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει κι επίσημη απάντηση γιατί δεν έχουν αποδώσει, δεν υπάρχει. «Πιστεύω ότι τα μέτρα τηρούνται εν μέρει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δηλαδή τα δικαστήρια λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εφορίες λειτουργούν επίσης κανονικά. Έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο αυστηρό lockdown», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός στους ασθενείς, απάντησε πως έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό των ασθενών -ευτυχώς όχι μεγάλος- μετά την πάροδο της οξείας φάσης, έχει αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένα άλλο, μικρότερο μέρος, έχει προβλήματα με την καρδιά του. «Οι βλάβες αυτές μπορεί να κρατήσουν και 6 μήνες και κάποιοι μπορεί να έχουν και μόνιμες βλάβες», κατέληξε.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο καθηγητής Βατόπουλος

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και μετέφερε την ανησυχία του για τα μεγάλα νούμερα των κρουσμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» είπε: «Πάντα η Βόρεια Ελλάδα είχε περισσότερα κρούσματα από την Νότια Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας». Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σχολίασε και τις εικόνες από νοσοκομεία σε διάφορες χώρες του κόσμου που δείχνουν ασθενείς με κορωνοϊό να αποχαιρετούν τους δικούς τους μέσω τάμπλετ. svg%3E

Ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως «κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο πλανήτης. Θα έρθει μεν το εμβόλιο, αλλά θα έρθει σε ένα χρονικό διάστημα από τώρα και συνεπώς τα μέτρα, τα οποία τα λέμε μήνες τώρα, η μάσκα, οι αποστάσεις, η υγιεινή των χεριών, ο αερισμός των χώρων, δεν πρέπει να μας επιβληθούν, αλλά από μόνοι μας να το καταλάβουμε και να τα εφαρμόσουμε».

Σε σχέση με την Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας το σηκώνει η Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, αυτό συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα.

«Θέλει επιστημονική προσέγγιση για να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε στη Θεσσαλονίκη, ώστε να είναι ένα δίδαγμα και για το μέλλον. Η προσωπική μου άποψη, βλέποντας τα δεδομένα, είναι πως, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση από περισσότερα κρούσματα, δηλαδή, τον Αύγουστο είχαν περισσότερα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα από ότι είχαν στη Νότια». svg%3E

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό και που πρέπει να λάβει υπόψιν κανείς με κυριότερους το αν μειώθηκε η κινητικότητα αλλά και πόσο μειώθηκε. «Ουσιαστικά αυτά τα δύο είναι που πρέπει να δει κανείς», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος και συμπλήρωσε πως και ο μεγάλος αριθμός φοιτητών που ζουν μέσα στην πόλη πιθανώς να είναι ένας παράγοντας της υφιστάμενης κατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξήγησε ότι βλέπουν τα στοιχεία και συζητάνε τα μέτρα ανά εβδομάδα ή ανά 15νθήμερο. «Αν δεν δούμε μια θεαματική πτώση των αριθμών το βλέπω σχετικά δύσκολο να ανοίξει το οτιδήποτε τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανέφερε ότι «κανένα κράτος εκτός από τη Β. Κορέα και την Κίνα δεν κατάφερε να τιθασεύσει την πανδημία» και πως πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη για τα μέτρα που πάρθηκαν σε κάθε χώρα σε κάθε φάση της πανδημίας ώστε να την έχουμε παρακαταθήκη και για το μέλλον.

Την κρίσιμη κατάσταση στις ΜΕΘ περιέγραψε ο Νίκος Καπραβέλος από το Νοσοκομείο Παπανικολάου

Για την εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, τα αυξημένα κρούσματα και το σύστημα υγείας που πιέζεται, μίλησε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος. Μιλώντας στο Mega, αποκάλυψε ότι χθες στο νοσοκομείο διασωλήνωσαν και έναν «αγαπημένο», όπως τον χαρακτήρισε, συνάδελφο, 63 ετών και χωρίς υποκείμενο νόσημα.

«Ο ιός δεν ξεχωρίζει κανέναν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως εκτίμησε πάντως ο κ. Καπραβέλος, η πολιτεία προσεγγίζει πλέον με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη διαχείριση της διασποράς της πανδημίας, ενώ πρόσθεσε πως οι πολίτες έχουν αρχίσει να προσέχουν πιο πολύ και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα αυτοπροστασίας. Μελανό σημείο παραμένει όμως το γεγονός ότι δεν γίνονται τόσο πολλά τεστ στην Θεσσαλονίκη όσο θα έπρεπε.

«Τα Χριστούγεννα τα φοβόμαστε μην προκαλέσουν το τρίτο ορμητικό κύμα της πανδημίας» σημείωσε σχετικά με τις γιορτές ο διευθυντής. Αναγνώρισε την ανθρώπινη ανάγκη ο κόσμος να νιώσει την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, ωστόσο από υγειονομικής απόψεως τα πράγματα είναι διαφορετικά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. «Θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας τον αγώνα ταχύτητας να προλάβουμε τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Γρηγορόπουλο, το Πολυτεχνείο. Ως υγειονομικός δεν μπορώ να βλέπω τη διευκόλυνση αυτού του θανατηφόρου ιού» είπε χαρακτηριστικά.

«O ίδιος χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τον αριθμό του προσωπικού στα νοσοκομεία. Είμαστε λίγοι, είναι λίγες οι προσλήψεις που έχουν γίνει, δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Το έχουμε εξαντλήσει. Δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είναι ένα κουρασμένο πλέον και σωματικά και ψυχικά προσωπικό. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι μαραθώνιος. Μην υποτιμάμε τα θανατηφόρα χαρακτηριστικά αυτού του ιού. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην κάνουμε επιπόλαιες και σπασμωδικές κινήσεις γιατί ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας αν δεν προσέξουμε. Τριανταπέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου» κατέληξε  ο κ. Καπραβέλος.

Αναλυτικά όσα είπε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη

Τι έδειξαν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Στις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, προκύπτει τάση σταθεροποίησης στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν δηλαδή η Θεσσαλονίκη έμπαινε στην γκρι ζώνη των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών της χώρας, με εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Στο σχετικό διάγραμμα, που αποτυπώνει τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την αρχή της επιδημιολογικής έξαρσης, παρατηρείται πως στις τελευταίες τέσσερις δειγματοληψίες, από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται στις τέσσερις πιο προηγούμενες μετρήσεις, των δειγματοληψιών από 16 έως 23 Νοεμβρίου. svg%3E

Γιατί «κόλλησε» η Θεσσαλονίκη

Η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ αξιοποιώντας και τα δεδομένα από τις μετρήσεις που κάνει για τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναζητεί τεκμηριωμένες απαντήσεις, στο ερώτημα γιατί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν βελτιώνεται, όπως θα περίμενε κανείς μετά την επιβολή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

«Το πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι η κυριότερη αιτία για τους αργούς ρυθμούς αποκλιμάκωσης από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα. Όσο πιο υψηλό το ιικό φορτίο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται τα μέτρα για να αποδώσουν. Αυτό είναι σαφές και επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το δεδομένο ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Νοέμβριο, δεν ήταν από την αρχή αντίστοιχα εκείνων της περασμένης άνοιξης».

Είναι επίσης, εμφανής «στην κίνηση που υπάρχει στους δρόμους, μία μεγαλύτερη χαλαρότητα των πολιτών, σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, που εξηγείται μεν από την κόπωση που έχει επέλθει, όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται, τη στιγμή που υπάρχει ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης και το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση μπορεί πλέον να το αντιληφθεί ο καθένας μας, που σίγουρα πια γνωρίζει για κάποιον που νόσησε, κάποιον που απεβίωσε από επιπλοκές του ιού», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, δίνοντας μία ερμηνεία για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης. svg%3E

Επιπρόσθετα, έθεσε και κάποιες ακόμα παραμέτρους. «Όταν αποφασίστηκε η αναστολή των περισσότερων δραστηριοτήτων και τα μέλη των οικογενειών βρέθηκαν όλα μαζί κλεισμένα στα σπίτια, αυτό δημιούργησε και νέες εστίες, καθώς υπήρχαν ήδη πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς στην κοινότητα και μέσα στον ίδιο χώρο δημιουργήθηκαν νέες επιμολύνσεις».

«Και ένα ακόμη ζήτημα που ίσως δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς αφορά χώρους εν δυνάμει υπερμετάδοσης του ιού και κυρίως τα λεωφορεία και τις λαϊκές αγορές. Ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εκεί, υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, λύσεις που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε άμεσα, όπως για παράδειγμα η προσωρινή ένταξη τουριστικών λεωφορείων στον στόλο του ΟΑΣΘ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, όπως το μεγαλύτερο άπλωμα των πάγκων στις λαϊκές αγορές κλπ», τόνισε ο πρύτανης. svg%3E

Είναι σωστά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί;

«Η εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από τους ελέγχους στα δείγματα που λαμβάνουμε στο Εργαστήριο από νοσοκομεία και δομές μέσω του ΕΟΔΥ, είναι πως υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει η μείωση που αναμέναμε και αυτό ίσως οφείλεται στη μη αυστηρή τήρηση των μέτρων», είναι η ερμηνεία που δίνει για την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης η Διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Άννα Παπά Κονιδάρη.

«Αν ήμαστε όλοι πιο συνεπείς, αν τηρούσαμε με μεγαλύτερη ευλάβεια τα μέτρα η εικόνα θα ήταν καλύτερη», δήλωσε η κ. Παπά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε πως «με γεμάτες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πρόωρη η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, εξακολουθεί να είναι δύσκολη η κατάσταση και κάθε μέρα στην Επιτροπή γίνονται συζητήσεις πάνω σε όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία».

Ερωτηθείσα, αν η διαπίστωση αυτή οδηγεί σε συζητήσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με ενδεχόμενη ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων, η καθηγήτρια απάντησε: «Τα μέτρα είναι σωστά, απλώς πρέπει να τηρηθούν σωστά. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια. Αν τα μέτρα δε λειτουργούσαν η αύξηση των κρουσμάτων θα ήταν εκθετική, η διασπορά θα ήταν τέτοια που δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Όμως δε μας αρκεί η σταθερότητα, αυτό που θέλουμε είναι και πτώση των δεικτών, που σημαίνει ακόμη πιο αυστηρή τήρηση των μέτρων».

Στην Ελλάδα το φάρμακο της Regeneron

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ένα καλό νέο ανακοινώθηκε σήμερα. Πριν από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, έρχεται στην Ελλάδα το φάρμακο της Regeneron, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου.

Αυτό αναμένεται να συμβεί σήμερα ή αύριο. Το σκεύασμα της Regeneron πρόκειται για φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων και θα είναι το πρώτο από τα δύο που θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. Επικεφαλής της Regeneron είναι ο Έλληνας, Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Φιλίππου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο φάρμακο έρχεται για κλινική μελέτη. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε ακόμα ότι θα ζητηθεί από ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία – αλλά όχι σε βαριά κατάσταση – να πάρουν μέρος δοκιμαστικά στην χορήγησή του.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε ότι πρόκειται για το φάρμακο της Regeneron στην οποία ηγετικές θέσεις κατέχουν δυο Έλληνες επιστήμονες. Όσον αφορά την τιμή του ο κ Φιλίππου διευκρίνισε ότι αυτή θα καθοριστεί από την στιγμή που θα εγκριθεί το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο κ. Φιλίππου μίλησε και για το εμβόλιο της Pfizer και είπε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου από την στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό τέλη Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments