Πολιτική

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα είναι στον αγώνα για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα τους

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα είναι στον αγώνα για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα τους
Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα της αριστεράς θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

«Η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους μοιάζει με ναρκοπέδιο. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να ισορροπήσουν, προσπαθώντας να προστατέψουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, αλλά και να αποκρούσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει πραγματικά ξεσαλώσει, αξιοποιώντας τα εργαλεία που εσείς της έχετε δώσει. Άλλοι εργαζόμενοι πρέπει να ζήσουν με μειωμένους μισθούς, άλλοι με ψίχουλα, άλλοι χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα». Αυτό ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, που κατέθεσε στη Βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την επίκαιρη ερώτησή της, αναδεικνύει ακριβώς αυτό το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας του εισοδήματος των εργατικών οικογενειών, το οποίο βέβαια έχει τσακιστεί τα τελευταία 10 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες της πανδημίας».

«Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα αυτονόητα, για όλα όσα τώρα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως είναι -για παράδειγμα- η μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων προγράμματος του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δουλεύουν ανελλιπώς τέσσερα χρόνια τώρα μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στις δομές υγείας, σε όλο το φάσμα της Υγείας», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας. Όπως επεσήμανε, οι μειωμένες -κατά 600 εκατ. ευρώ- δαπάνες για την Υγεία στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ενισχυθούν κάποιοι μεγάλοι ιδιώτες της Υγείας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είδε την πανδημία «ως μια “χρυσή ευκαιρία” για να υλοποιήσει κάθε αξίωση επιχειρηματικών ομίλων, για να επιβάλλει σιωπητήριο μόνο στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό».

«Θέλετε να περνάτε αντιδραστικά, αντεργατικά μέτρα σε αυτές τις πρωτόγνωρες για τον λαό συνθήκες, χωρίς αντίσταση. Θέλετε να βλέπει ο λαός τις εγκληματικές ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά να μη διαμαρτύρεται, να μη μιλάει», υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «Γι’ αυτό τα παπαγαλάκια σας εγκαλούν τους εργαζόμενους με το σαθρό επιχείρημα ότι τώρα δεν είναι ώρα για αγώνες. Φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν εκπροσώπους κομμάτων ότι δεν έχουν δικαίωμα να απευθύνονται στην κυβέρνηση και να ζητούν άρση των αδικιών. Τι περιμένετε; Ότι θα συνεχίζετε με το πλήθος ΠΝΠ και αντιδραστικών νομοσχεδίων να τσακίζετε το εισόδημα και ό,τι έχει απομείνει χωρίς να αντισταθεί κανείς; Ότι θα στηρίζετε απολύσεις και δεν θα κουνιέται φύλλο;».

«Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι μικροί επαγγελματίες πληρώνουν όλα τα σπασμένα, αντίθετα οι μεγαλοεπιχειρηματίες στηρίζονται ολόπλευρα από εσάς», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για «αντεργατικό κατήφορο χωρίς τέλος», καθώς «θα βαθαίνει η επίθεση στο ασφαλιστικό, σε εργασιακά δικαιώματα, θα προωθείται η παραπέρα μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απολύουν ακόμα πιο εύκολα, θα καταργούνται τα επιδόματα ανεργίας, θα καταργηθούν στην ουσία οι Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων».

«Ιδιαίτερα, μην τολμήσετε να φέρετε το νομοσχέδιο που εξαγγείλατε για μετατροπή σε ιδιώνυμο αδίκημα της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Ξέρετε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους νόμοι δεν ονομάζονται νόμοι στην πραγματικότητα, είναι απλά ή γίνονται κουρελόχαρτα φτιαγμένα, γραμμένα και ψηφισμένα από χέρια βρώμικα, βουτηγμένα στο αίμα των εργαζομένων και των ανθρώπων που αντιστέκονται, όχι τώρα μόνο αλλά εδώ και 150 χρόνια που τα κατάκτησαν», σημείωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι στο όνομα του εκσυγχρονισμού η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία του ΚΚΕ για ενίσχυση όλων των ανέργων, που έδινε ανάσα σήμερα, εδώ και τώρα. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, τροπολογίες, τις οποίες απέρριψε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και σήμερα, με την επίκαιρη αυτή ερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και απαιτούμε:

  • Την κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013, με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με υπουργική απόφαση, και την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, χρήματα των ίδιων των εργαζομένων, των συνταξιούχων.
  • Διεκδικούμε μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τούς μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς.
  • Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
  • Απαιτούμε να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
  • Διεκδικούμε μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις.
  • Αύξηση στο ατομικό αφορολόγητο όριο από τα σημερινά φορομπηχτικά επίπεδα, όπου φορολογούνται και όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα το σημερινό βασικό μισθό των 650 ευρώ», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

«Για μας, εκσυγχρονισμός δεν είναι οι εργαζόμενοι να γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, αλλά να προχωρούν μπροστά, να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα, αυτά που μπορούν σήμερα να έχουν με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας. Και σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μπροστά, ανυποχώρητοι, παντού, και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, υγείας, κατοικίας, στους δρόμους του καθημερινού αγώνα», κατέληξε, στην ομιλία του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments