Διεθνή

Ακσόι: Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο όχι εμείς

Ακσόι: Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο όχι εμείς
Ακσόι: Επιμένει η Άγκυρα να δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικότητα.

Συνεχίζεται η ένταση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να προχωρά σε νέες δηλώσεις για την «προκλητικότητα» της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι κατηγορεί την Αθήνα ότι αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Σε συνέχεια των δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για «άνευ όρων διαπραγματεύσεις» ο Χαμί Ακσόι τόνισε πως η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί με τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει, όχι η Τουρκία.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, σε ερώτηση αναφορικά με δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης που κάνουν λόγο για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ότι:

«Τα δημοσιεύματα σχετικά με αυτό το θέμα δεν αντικατοπτρίζουν καθόλου την αλήθεια. Αντιθέτως, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι θα εκτελέσει 24 στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με 11 NAVTEX και 12 NOTAM που έχει εκδώσει από τις 20 Οκτωβρίου 2020.

Η Ελλάδα είναι επίσης εκείνη που διατηρεί κλειστά τα κανάλια του διαλόγου σε στρατιωτικά ζητήματα, εμποδίζοντας την πρόοδο της πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει στις συναντήσεις που προγραμματίστηκαν από τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ από τις 9 Οκτωβρίου 2020.

Η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα διμερή της ζητήματα με την Τουρκία, όχι εναποθέτοντας τις ελπίδες της για βοήθεια σε άλλους, αλλά στο τραπέζι με την Τουρκία, με διάλογο και συνεργασία».

Το χθεσινό tweet της Τουρκίας

Χθες, μέσω Τwitter το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε σε άρθρο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει από τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Καστελόριζο. Μάλιστα, χαρακτηρίζει τη χώρα μας «Κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» που επιδιώκει να προκαλέσει ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Ως κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης η Ελλάδα, βασιζόμενη στις μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις της στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου, επιδιώκει να προκαλέσει ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία. Καμία κύρωση δεν θα κάνει ποτέ την Τουρκία να συμβιβαστεί ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Μέις/Καστελλόριζο ή με τα 10 ν.μ. εναέριου χώρου. Η Ελλάδα θα πρέπει μια ώρα αρχύτερα, πριν είναι αργά να δεσμευτεί για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Τουρκία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments