Διεθνή

Άρχισε ο εμβολιασμός στη Βρετανία

Άρχισε ο εμβολιασμός στη Βρετανία
Μια 90χρονη εμβολιάστηκε πρώτη κατά του κορωνοϊού, σε μια ιστορική ημέρα για τη Βρετανία και τον πλανήτη.

Η 90χρονη γιαγιά Μάργκαρετ Κίναν είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech στη Βρετανία, η οποία ξεκινά σήμερα τη διαδικασία του εμβολιασμού γράφοντας ιστορία. Όπως δήλωσε η κυρία Κίναν, ένιωσε πολύ «προνομιούχα» που έλαβε την πρώτη δόση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κόβεντρι.

«Νιώθω προνομιούχα που ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκα κατά της Covid-19, είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων για το οποίο θα μπορούσα να ευχηθώ, επειδή σημαίνει ότι μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου την νέα χρονιά, αφότου παρέμεινα μόνη μου τον περισσότερο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Βρετανία, που έχει πληγεί πιο σκληρά στην Ευρώπη από την πανδημία με περισσότερους από 61.000 νεκρούς, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Επίσης, η Ρωσία άρχισε να χορηγεί, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Ημέρα νίκης για την ανθρωπότητα η έναρξη του εμβολιασμού:

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως “V-day”, ημέρα της νίκης. “Η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή” σημείωσε ο ίδιος και πληροφόρησε πως θα στηθούν 1.000 κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται σήμερα επίσης στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα εμβολιαστούν, φέρεται να είναι η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο κιθαρίστας των Rolling Stones Ρόνι Γουντ κ.α. Συνολικά, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις που θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών. “Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο”, λέει η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

Σημειώνεται πως οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. Θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί και οι άνω των 80 ετών και κατόπιν κατά φθίνουσα ηλικία. Οι αρχές αναμένουν να εμβολιάσουν από τώρα και μέχρι την άνοιξη τις εννέα κατηγορίες που έχουν ορίσει, και περιλαμβάνουν τους άνω των 50 ετών, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 99% των ασθενών που πέθαναν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments