Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 9/12: Δεν μειώνονται νεκροί και διασωληνωμένοι – Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς

Κρούσματα σήμερα 9/12: Δεν μειώνονται νεκροί και διασωληνωμένοι – Τι θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς
Κρούσματα σήμερα 9/12: Τα κρούσματα του κορωνοϊού για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χθες ήταν αρκετά πάνω από τα χίλια, ενώ ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, ελάχιστη η μείωση στους διασωληνωμένους - Συναγερμός στο Άγιο Όρος - Πεθαίνουν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - Πώς θα ανοίξει η αγορά, ετοιμάζει το σχέδιο η κυβέρνηση - Τι συνιστούν οι ειδικοί.

Μεγάλη ανησυχία για μια ακόμα μέρα υπάρχει πριν την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους. Χθες (8/12) ο Οργανισμός ενημέρωσε ότι είχαν εντοπιστεί 1382 νέες μολύνσεις, 102 νεκροί και 579 διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νεκρών που περασε πάλι το «φράγμα» των 100 και ο ελάχιστα μειωμένος (κατά 21 ασθενείς από τις δύο προηγούμενες μέρες) αριθμός των διασωληνωμένων είναι που ανησυχούν τους ειδικούς, αλλά και την κυβέρνηση.

Για αυτό, άλλωστε, το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει ακόμα στο τι θα γίνει με τη μικρή χαλάρωση των μέτρων για τις μέρες των γιορτών. Με αυτά τα νούμερα και με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι τυχόν «απροσεξίες» θα οδηγήσουν σε χειροτέρευση της κατάστασης, είναι δύσκολες οι οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Την ίδια ώρα το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται, ενώ πεθαίνουν καθημερινά εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο πώς θα γίνει το άνοιγμα των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, εξήγησε ότι θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως ό, τι ανοίξει, θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή. Πρόσθεσε πως όταν ανοιξει το λιανεμπόριο θα αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ωστόσο, η νυχτερινή απαγόρευση θα διατηρηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό στις πράσινες περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες.  Υπογράμμισε ότι τα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι έτοιμα και μόλις δώσουν το «πράσινο φως» οι επιστήμονες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητστοάκης θα λαβει την τελική απόφαση.

Τόνισε ακόμα ότι τα κλιμάκια του υπουργείου συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν παραβάσεις τόσο σε λαϊκές αγορές όσο και σε σούπερ μάρκετ. Ακούστε αναλυτικά τι δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης για το άνοιγμα της αγοράς:

Στο ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό μίλησε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε και ο ίδιος, θέμα χρόνου είναι να παρθούν από την κυβέρνηση οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μέχρι το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου θα έχουν γίνει οι ανακοινώσεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πολύ δύσκολη εξίσωση, σημειώνοντας πως «έχουμε μια πτώση των δεικτών για εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και σε κρούσματα, αλλά όχι ακόμα ικανοποιητική. Μας απασχολεί, όμως, και η κινητικότητα που είναι αυξημένη κατά 20-25% σε σχέση με το πρώτο lockdown».

«Η κόπωση είναι κακός σύμβουλος για όλους μας», τόνισε παράλληλα.

Ακόμη είπε ότι, «έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά».

Μάλιστα, επανέλαβε πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν πολλές δραστηριότητες, όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα σχολεία κλπ., ενώ δεν υπάρχει εισήγηση από την επιτροπή για δυο ταχύτητες στο άνοιγμα περιφερειών της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση, παρά το γεγονός ότι παραμένει άνιση. Αναφερόμενος στα σχολεία, υπογράμμισε: «Είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου». svg%3E

Δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό

Για τα Χριστούγεννα, είπε ότι «είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση από νομό σε νόμο». Όσο για το ωράριο; Εξαρτάται από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Εφόσον ανοίξει, θα υπάρξει μια επέκταση του ωραρίου. Για τις επισκέψεις στα σπίτια θα είναι μέχρι 9 άτομα και για παραμονές κι ανήμερα των εορτών θα υπάρξει μια διευθέτηση. Είναι πολύ σημαντικό τώρα που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας με το εμβόλιο, να καταπολεμήσουμε αυτή την κόπωση. Θα υπάρξει μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι χθες έγινε μια καλή συζήτηση μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, προσθέτοντας ότι είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή. Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα.

Συναγερμός για τον κορωνοϊό στο Άγιο Όρος

Έξι Μονές στο Άγιο Όρος έχουν τεθεί σε καραντίνα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Μάλιστα, ένας 76χρονος μοναχός έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της ασθένειας Covid-19.

Ο Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος μίλησε στο GRTimes.gr σχετικά με τα κρούσματα, που εντοπίστηκαν στην περιοχή της αθωνικής χερσονήσου και τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της διασποράς του ιού.

«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Συνολικά έξι Μοναστήρια βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε καραντίνα, η οποία μάλιστα οδεύει προς το τέλος της. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα σε μοναχούς. Από επιπλοκές κατέληξε το περασμένο Σάββατο ένας μοναχός 76 ετών, με υποκείμενα νοσήματα», δηλώνει ο κ. Μαρτίνος. svg%3E

Νοσηλεύονται 7 μοναχοί

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνο, αυτήν την στιγμή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου συνολικά επτά μοναχοί (τέσσερις στη Θεσσαλονίκη, τρεις στον Πολύγυρο), από τους οποίους ένας αντιμετωπίζει και υποκείμενα νοσήματα. «Οι υπόλοιποι παρακολουθούνται με οξύμετρα από το Κέντρο Υγείας στις Καρυές. Μόνο ένας μοναχός με κινητικά προβλήματα δεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο αλλά παρακολουθείται και εκείνος με οξύμετρα», αναφέρει.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν εφαρμόζονται πιστά τα μέτρα στις Μονές και τα κελιά του Αγίου Όρους, όπου διαμένουν συνολικά 1200-1300 μοναχοί και 400-500 μοναχοί αντίστοιχα, απαντά ότι αυτό δεν συνέβαινε σε όλες τις περιπτώσεις με αποτέλεσμα σε κάποια μοναστήρια να κολλήσουν σχεδόν όλοι.

Έλεγχοι με rapid test στις πύλες εισόδου

«Τελευταία εμφανίστηκαν αρκετά κρούσματα και έτσι ξεκίνησαν έλεγχοι στις πύλες εισόδου. Μέχρι στιγμής, εντοπίστηκαν τρία θετικά κρούσματα, ένας ναυτικός και δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν ασυμπτωματικοί και δεν τους επετράπη η είσοδος» σημειώνει και προσθέτει ότι το Κέντρο Υγείας αλλά και τα Μοναστήρια είχαν προμηθευτεί rapid test, στα οποία υποβάλλονταν όσοι εμφάνιζαν συμπτώματα ή κρίνονται ως πιθανά κρούσματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου δεν επιτρέπονται επισκέψεις όσων δεν διαμένουν μόνιμα στο Άγιον Όρος. Ωστόσο, η είσοδος επιτρέπεται σε όσους απασχολούνται σε έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και σε δημόσιους υπαλλήλους, που εργάζονται εκεί.

Ο κ. Μαρτίνος υπογράμμισε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου είχε μεταβεί στη χερσόνησο του Άθω, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα καθώς είχε σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του κλιμακίου στην περιοχή, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά τους οποίους και τα 200 δείγματα που ελήφθησαν, ήταν αρνητικά.

Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος 51χρονης εργαζόμενης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά ολόκληρο το προσωπικό των νοσοκομείων. Την παραπάνω πρόταση υπογραμμίζει με τραγικό τρόπο ο θάνατος 51χρονης εργαζόμενης στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η 51χρονη γυναίκα ήταν διοικητική υπάλληλος και καθημερινά εξυπηρετούσε εκατοντάδες ανθρώπους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι προφανώς προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, «στην επαφή που έχει καθημερινά το τμήμα με χιλιάδες συναδέλφους και πολίτες».

Η 51χρονη νοσηλευόταν σε μονάδα Covid-19 του νοσοκομείου και στις 18 Νοεμβρίου μπήκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν τα κατάφερε, όμως. Πέθανε στο νοσοκομείο όπου υπηρετούσε, κάτι που συμπληρώνει την τραγική εικόνα της απώλειάς της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία: «δεν προλαβαίνουμε πιά να μετράμε νεκρούς συναδέλφους. Νέοι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Μην ψάχνετε υποκείμενα νοσήματα. Είναι ιεροσυλία στη μνήμη τους. Εφόσον όλοι οι νεκροί συνάδελφοι εργαζόνταν και δεν είχαν άδεια ειδικού σκοπού σημαίνει ότι δεν εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες».

Μέρα δράσης στις πύλες των νοσοκομείων αύριο Πέμπτη 10/12

Η ΠΟΕΔΗΝ και τα πρωτοβάθμια σωματεία στα νοσοκομεία καλούν σε νέα κινητοποίηση αύριο Πέμπτη 10/12 έξω από τις πύλες των νοσοκομείων. Ανάμεσα σε άλλα, ζητούν την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και υγειονομικό υλικό, καθώς και να ενταχθούν στα ΒΑΕ και να πάρουν το Δώρο Χριστουγέννων. svg%3E

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι εν μέσω πανδημίας σε αντίξοες συνθήκες δίνουν και τη ζωή τους για να σώσουν ζωές ασθενών. Έως τώρα έχουμε χάσει 10 συναδέλφους της πρώτης γραμμής και 9 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και δίνουν τη μάχη για τη ζωή. Χιλιάδες έχουν νοσήσει και εκατοντάδες νοσηλεύτηκαν σε κλινικές κορωνοϊού Νοσοκομείων.

Αποδεκατισμένοι, νυχθημερόν αφού δεν υπάρχουν άδειες, δίνουμε τη μάχη να κερδίσουμε τον υγειονομικό πόλεμο.

Οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος σε υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό και χρηματοδότηση δυσχεραίνουν το έργο μας. Κινδυνεύει η ζωή μας καθημερινά από τα ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας από τις επικίνδυνες οδηγίες του ΕΟΔΥ για επιστροφή στην εργασία στις 14 ημέρες συναδέλφων που έχουν νοσήσει με θετικό τεστ, αρκεί τις τρεις τελευταίες ημέρες να μην εμφανίζουν συμπτώματα, την μη πραγματοποίηση τακτικών προληπτικών τεστ στο προσωπικό, την μη υποβολή σε μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Πέραν λοιπόν της καθολικής αναγνώρισης του έργου μας, ζητάμε έμπρακτα η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταβάλλει Δώρο Χριστουγέννων σε όλους, να εντάξει στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα τους Υγειονομικούς και Προνοιακούς υπαλλήλους, να οργανωθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς αστερίσκους, να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι που τώρα πολεμάνε τον κορωνοϊό.

Οι Προνοιακοί υπάλληλοι βρίσκονται όπως και οι Υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή με αρκετά κρούσματα κορωνοϊού σε περιθαλπόμενους και εργαζόμενους και ένα θάνατο συναδέλφου.

Να μην εξαιρεθεί κανείς Υγειονομικός και Προνοιακός υπάλληλος του Δώρου Χριστουγέννων στους Φορείς του Υπουργείου Υγείας και του Εργασίας που παρέχουν περίθαλψη.

Την ΠΕΜΠΤΗ 10 Δεκεμβρίου 2020 Ημέρα Δράσης των Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων 8πμ – 10πμ Συγκέντρωση στις πύλες των Νοσοκομείων.

12 το μεσημέρι Συγκέντρωση Συνδικαλιστικών Στελεχών έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Διεκδικούμε:

  • Δώρο Χριστουγέννων
  • Ένταξη στα ΒΑΕ
  • Ισχυρή Δημόσια Υγεία
  • Μονιμοποίηση εκτάκτων

Τι προτείνουν οι ειδικοί με βάση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί

Είναι γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση, αυτή η βελτίωση όμως για μένα είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που περιμέναμε, δήλωσε μιλώντας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στη χώρα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα πέσουμε κάτω από χίλια κρούσματα  και πρόσθεσε ότι μια εβδομάδα μετά από αυτό μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά και μάλιστα μπορούμε να ανοίξουμε ακόμη και την εστίαση γιατί αυτό θα μειώσει τον συνωστισμό καθώς η εστίαση θα βοηθήσει να μην συνωστίζεται ο κόσμος στα καταστήματα.

«Υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να ανοίξου με, ό, τι μπορούμε να ανοίξουμε, όχι όλα μαζί. Εμπόριο, εστίαση, ο κόσμος θα διοχετευθεί εκεί μειώνοντας τον συνωστισμό»  είπε και επεσήμανε σε κάθε περίπτωση πως «Είναι επικίνδυνο το άνοιγμα ενέχει ένα ρίσκο. Μέχρι την άλλη εβδομάδα πιστεύω θα μπούμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά. svg%3E

Πρέπει να παραμείνει στο sms για τις μετακινήσεις

Ο καθηγητής Γενετικής είπε ακόμα: «Το sms πρέπει να μείνει. Να μην κάθεται κάποιος για 10 ώρες εκτός σπιτιού. Είναι δύσκολο όμως. Είναι μια δύσκολη εξίσωση και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατηθεί έτσι ο ρυθμός της μείωσης των κρουσμάτων. Εγώ θα άνοιγα με sms την αγορά κοντά στα Χριστούγεννα με τα πάντα ανοικτά. Είμαι ωστόσο υπέρ της νυχτερινής απαγόρευσης για να μην κυκλοφορεί κανένας». Και εξήγησε: «Αν ανοίξει η κυβέρνηση σε μια εβδομάδα υπάρχει ρίσκο να ζήσουμε μεγαλύτερο κύμα. Εκεί, υπάρχει ένας φόβος».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως υφίσταται ζήτημα όταν έχεις κάνει το εμβόλιο της γρίπης, ώστε να μην κάνεις εξαιτίας αυτού και το εμβόλιο για κορωνοϊό. Μάλιστα τόνισε πως σκοπεύει να το κάνει και ο ίδιος. «Είναι λάθος να λένε ότι το εμβόλιο βρέθηκε πιο γρήγορα από άλλα. Η καθυστέρηση που υπήρχε στα άλλα ήταν θέμα γραφειοκρατίας. Ποιος μπορεί να πει σε έναν ασθενή ότι είναι πιο καλό να μην εμβολιαστεί και να μολυνθεί παρά να μην εμβολιαστεί».

Την ανάγκη να γίνονται πολλά τεστ για τον κορωνοϊό έτσι ώστε να έχουμε μια σωστή επιδημιολογική εικόνα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και στέλεχος της ΜΕΘ στο Νοσοκομειο Αττικόν.

Ο καθηγητής μίλησε στον ραδιοσταθμό του Πρώτου Θέματος και σημείωσε ότι: «Το Α και το Ω είναι τα περισσότερα τεστ». Στη συνέχεια εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ ενός ήπιου ανοίγματος της αγοράς, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο κ. Τσαγκάρης τόνισε ότι παρατηρείται μια κόπωση που έχει ώς αποτέλεσμα την μη πλήρη συμμόρφωση στα μέτρα και γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με προσοχή. «Θα πρέπει να έχουμε πολύ προσεκτική επιδημιολογική εικόνα, για να δούμε αν παίρνουμε διαφορετική τροπή», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Ο καθηγητής ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη, επαγρύπνηση και εγρήγορση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ενώ όπως είπε: «η επιστήμη μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της πανδημίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξέταση λυμάτων και το ιικό φορτίο που διαθέτουν». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Τσαγκάρη, αυτή η μέθοδος βοηθάει τους επιστήμονες να προβλέψουν πόσοι ασθενείς είναι πιθανό να φτάσουν μέχρι τις ΜΕΘ και να προετοιμάσει το εθνικό σύστημα. svg%3E

Τι δήλωσε για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19

Σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι με την έγκρισή του και τον εμβολιασμό του πληθυσμού «αυτή η μάχη θα τελειώσει», επισημαίνοντας όμως ότι μέχρι να έρθει η ανοσία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είναι απαραίτητο να τηρούνται για ένα μεγάλο διάστημα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημια, τόνισε, καλώντας όλους να το κάνουν, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν κάποια ερωτηματικά όπως για τη διάρκεια της ανοσίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι είναι απαραίτητο να γίνει ο εμβολιασμός χωρίς φόβο και επιφυλάξεις για παρενέργειες.

Θυμίζουμε ότι χθες ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στη Βρετανία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments