Διεθνή

ΟΗΕ για εμβόλια: Αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός των φτωχών αφρικάνικων χωρών, δεν θα νικηθεί η πανδημία

ΟΗΕ για εμβόλια: Αν δεν εμβολιαστεί ο πληθυσμός των φτωχών αφρικάνικων χωρών, δεν θα νικηθεί η πανδημία
ΟΗΕ για εμβόλια: Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Τη διεθνή βοήθεια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των φτωχών χωρών της Αφρικής ζήτησε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να νικήσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας.

Ο Γκουτέρες, μάλιστα, διαπίστωσε ότι ο «εθνικισμός των εμβολίων» μαίνεται ακάθεκτος. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού επανέλαβε την έκκλησή του για διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 ως «δημόσιου αγαθού». Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα πρόσθετη χρηματοδότηση 4,2 δις δολαρίων για το πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αγορά και διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

Το COVAX είναι ο μόνος τρόπος να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της Αφρικής, είπε ο Γκουτέρες έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους αναγνώρισε ότι «το φως στο βάθος του τούνελ γίνεται όλο και λαμπρότερο» για τον τερματισμό της πανδημίας. Πρόσθεσε όμως ότι τα εμβόλια «πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όχι σαν προϊόν που διευρύνει τις ανισότητες».

Ο Τέντρος προειδοποίησε ωστόσο ότι το σχέδιο ACT-Accelerator για την ταχεία ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, «κινδυνεύει να μείνει ευγενική χειρονομία» λόγω της έλλειψης κονδυλίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους μιλάει για το ζήτημα με τα εμβόλια και τις φτωχότερες χώρες. Σε προηγούμενη φάση είχε αναφέρει ότι οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο του κορωνοϊου.

Όπως είπε, το COVAX θα χρειαστεί συνολικούς πόρους 28 δισ. δολαρίων για το 2021. Το νούμερο μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αντιστοιχεί όμως μόλις σε 0,5% των 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διαθέσουν οι χώρες της G20 για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

«Αν η Αφρική δεν στηριχτεί όπως πρέπει δεν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία» είπε ο Γκουτέρες, προειδοποίησε όμως ότι ο εμβολιασμός στις αφρικανικές χώρες μπορεί να μην ξεκινήσει πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments