Ελλάδα

Ηλίας Μόσιαλος: O Τάκης Τσουκαλάς τα λέει καλύτερα από εμένα για τα εμβόλια

Ηλίας Μόσιαλος: O Τάκης Τσουκαλάς τα λέει καλύτερα από εμένα για τα εμβόλια
Ηλίας Μόσιαλος: Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος εξαίρει τον γνωστό παρουσιαστή Τάκη Τσουκαλά για τη στάση του απέναντι στο εμβόλιο του κορωνοϊού.

Έναν διαφορετικό από τον συνηθισμένο τρόπο για να αναφερθεί στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά της πανδημίας του κορωνοϊού επέλεξε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE επιχειρεί να περάσει το μήνυμα για τους εμβολιασμούς με τη… βοήθεια του θερμού οπαδού του Ολυμπιακού, Τάκη Τσουκαλά! Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο καθηγητής χρησιμοποιεί ένα βίντεο με τον γνωστό υποστηρικτή των ερυθρόλευκων, Τάκη Τσουκαλά να απαντά με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο σε έναν αρνητή των εμβολίων.

Δείτε το βίντεο

Τι ανέφερε ωστόσο ο Ηλίας Μόσιαλος για το εμβόλιο

Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα αν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου, τότε ενδεχομένως στο τέλος Φεβρουαρίου να μην υπάρχει η ίδια πίεση.

Σύμφωνα με όσα είπε, η Ελλάδα θα λάβει περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer στις αρχές της χρονιάς, ενώ μετά θα ακολουθήσει το εμβόλιο της Moderna με περίπου 3,5 εκατ. δόσεις. Όπως πρόσθεσε, εκτός από τον εμβολιασμό που θα πετύχει την ανοσία έως την άνοιξη, είναι πιθανό να ασθενήσει περίπου το 7%-10% του πληθυσμού, προκαλώντας έτσι τα απαιτούμενα αντισώματα. Στην αναμονή είναι και το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο θα έρθει πιο αργά, περίπου τον Μάρτιο.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και υπογράμμισε ότι οι θάνατοι εθελοντών δεν σχετίζονται με το εμβόλιο, αλλά οφείλονται σε παθολογικά αίτια.

«Πέθαναν 4 άνθρωποι που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο και δύο που το έλαβαν από φυσιολογικά αίτια, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συνδέεται ο θάνατός τους με το εμβόλιο», σχολίασε και πρόσθεσε πως όταν γίνονται μελέτες με χιλιάδες ανθρώπους είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιοι να πεθαίνουν, αφού περίπου 1% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταλήγει από φυσικά αίτια που δεν σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου.

Μόσιαλος για τις παρενέργειες του εμβολίου

Όσον αφορά τις παρενέργειες, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές καταγεγραμμένες, παρά μόνο αλλεργικές. Για τον λόγο αυτό, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές αλλεργίες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους, ώστε να είναι θωρακισμένοι. Παράλληλα, εξήγησε ότι μια παρενέργεια σημαντική θα εμφανιστεί λίγες μέρες μετά την ημέρα εμβολιασμού και όχι μήνες μετά ή ακόμη και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι οφείλεται στο εμβόλιο αυτό καθαυτό, διότι θα γινόταν σε πιο σύντομο διάστημα.

Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού στη Βρετανία ο κ. Μόσιαλος είπε ότι γίνεται ομαλά η διαδικασία. Προτεραιότητα έχουν το υγειονομικό προσωπικό και οι υπερήλικες. Ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι 60 ετών και άνω, διότι δεν φτάνουν οι δόσεις για όλους. Αργότερα όμως, όταν εγκριθεί και το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει τοπική παραγωγή, θα μπορέσουν να προχωρήσουν και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που κάποιοι καταλογίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι αυτή η επιφυλακτικότητα βοηθά στο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία για τους ελέγχους του εμβολίου. «Αυτό θα διασφαλίσει τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά. Τα παιδιά, σημείωσε, από 12 έως 17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν. Κάτω των 12 όμως, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν είναι απαραίτητο διότι περνάνε την ασθένεια «στο πόδι», δίχως προβλήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments