Διεθνή

Τουρκία ΗΠΑ S400: Βέτο του Τραμπ στο αμυντικό νομοσχέδιο για κυρώσεις

Τουρκία ΗΠΑ S400: Βέτο του Τραμπ στο αμυντικό νομοσχέδιο για κυρώσεις
Τουρκία ΗΠΑ S400: Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Ντόναλτ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονταν κυρώσεις στην Τουρκία για του S400.

Με μια ανάρτησή του στο Twitter «πατώντας» στο πρόσχημα ότι το νομοσχέδιο ενδυναμώνει την Κίνα εξέθεσε την άποψή του: «Ο μεγαλύτερος κερδισμένος από το αμυντικό μας νομοσχέδιο είναι η Κίνα! Θα ασκήσω βέτο!».

Έτσι για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει τίποτα μπροστά στις σχέσεις που έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, λίγο πριν «παραδώσει» την προεδρία στον Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθεί η ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Η Γερουσία ενέκρινε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Θυμίζουμε πως με 84 ψήφους υπέρ και μόλις 13 κατά πέρασε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) που προβλέπει την επιβολή άμεσων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S400. Μετά ακολουθεί η αποστολή του στον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να το υπογράψει, όμως, να .

Μα από την αρχή υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ασκήσει βέτο καθώς ο Λευκός Οίκος είχε ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις αντιρρήσεις και τις προθέσεις του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων.

Έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Τι σημαίνει πρακτικά το… βέτο του Τραμπ για το νομοσχέδιο;

Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Η απροθυμία, όμως, του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να συμπεριλάβουν τη πρόβλεψη των κυρώσεων στο NDAA, ένα νομοσχέδιο που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments