Ελλάδα

Πρύτανης ΕΚΠΑ: «Είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε γιορτές με περιοριστικά μέτρα»

Πρύτανης ΕΚΠΑ: «Είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε γιορτές με περιοριστικά μέτρα»
Πρύτανης ΕΚΠΑ: «Θα πρέπει να αποφευχθεί έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων» σημείωσε ο Θάνος Δημόπουλος.

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί ενόψει των εορτών ζητώντας να τηρηθούν πιστά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου. Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, χαρακτήρισε κρίσιμο το διάστημα των Χριστουγέννων σημειώνοντας πως “θα πρέπει να αποφευχθεί έξαρση του ιού για να μην χρειαστεί να παρθούν νέα μέτρα”.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega ο πρύτανης αναφέρθηκε στους περιορισμούς στο άνοιγμα των εκκλησιών τις μέρες των εορτών υπογραμμίζοντας ότι “υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από την ειδική επιτροπή και το υπουργείο Υγείας και από εκεί και πέρα αναμένονται οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου”.

Παράλληλα τόνισε: «Είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι η τελευταία φορά που θα κάνουμε γιορτές κάτω από αυτά τα περιοριστικά μέτρα.Πρέπει να επικεντρωθούμε στην έναρξη του εμβολιασμού και τη διάχυση της ιδέας του εμβολιασμού και να ξεπεράσουμε το θέμα του αριθμού των πιστών που θα επιτρέπονται στις εκκλησίες σε μια κρίσιμη περίοδο που αρχίζουμε να βλέπουμε περισσότερο αισθητή πτώση κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Θα πρέπει να αποφευχθεί έξαρση του ιού στις γιορτές για να ανοίξουμε τον Ιανουάριο και να μην χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου».

Ερωτηθείς για τα ρεβεγιόν και τον περιορισμό των 9 ατόμων, απάντησε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων διότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς.

“Χρειάζεται υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός” συμπλήρωσε και συνέχισε: «Όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί θα έχουμε «οδικό χάρτη» για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια, πάντως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για ένα διάστημα και θα αρθούν σταδιακά. Στόχος για τη χώρα είναι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού ώστε να χτιστεί συλλογική ανοσία».

Κάνοντας ειδική μνεία στα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον κορωνοϊό σχολίασε ότι “ναι μεν υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση των ασθενών, ωστόσο η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι μέχρι στιγμής σε γενικές γραμμές μέτρια, και το πρόβλημα παραμένει”. Μάλιστα, εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων και δεν έχουμε έξαρση στις γιορτές θα μπορέσουμε να πάμε και σε άνοιγμα των σχολείων στις αρχές Ιανουαρίου και σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.”Στο χέρι μας είναι να τηρούμε τα μέτρα και να αποφευχθεί τρίτο κύμα πανδημίας”, κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments