Διεθνή

Ακάρ για κυρώσεις: Οι αμερικανικές κυρώσεις κλονίζουν τη συμμαχία ΗΠΑ – Τουρκίας

Ακάρ για κυρώσεις: Οι αμερικανικές κυρώσεις κλονίζουν τη συμμαχία ΗΠΑ – Τουρκίας
Ακάρ για κυρώσεις: «Είναι σαφές ότι οι κυρώσεις κατά μέλος του ΝΑΤΟ όχι μόνο πληγώνουν το πνεύμα της Συμμαχίας αλλά υπονομεύουν και την εμπιστοσύνη», τόνισε ο Ακάρ.

Βολές κατά της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στη χώρα του για την αγορά των ρωσικών S-400 «κλόνισαν όλες τις αξίες της συμμαχίας» με τις ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλα τρία στελέχη της, καθώς και απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB. Μολοταύτα η Ουάσιγκτον επιμένει ότι η Τουρκία παραμένει «πολύτιμος σύμμαχος».

Αλλά στην Άγκυρα βράζει η οργή – γίνονται μάλιστα σκέψεις για αποπομπή των αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ- με τον Ακάρ να σημειώνει ότι «είναι σαφές πως οι κυρώσεις σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ όχι μόνον θα βλάψουν το πνεύμα της συμμαχίας, αλλά και θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ συμμάχων». Χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ασύμβατες με τις σύγχρονες στρατιωτικές και πολιτικές πραγματικότητες ο Ακάρ προειδοποίησε ότι η Τουρκία έλαβε και θα συνεχίσει να λαμβάνει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να διασφαλίσει την άμυνά της από εναέριες και πυραυλικές απειλές. Και πρόσθεσε: «η επιστροφή στη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τις ΗΠΑ θα συνεισφέρει σημαντικά στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Η οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα συστήματα του ΝΑΤΟ, στερείται τεχνικής βάσης. Επίσης κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι αρνήθηκε να αποδεχθεί «την πρότασή μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας». Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση», η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

Ερντογάν: Δεν μας σταματούν οι κυρώσεις

Νωρίτερα, παρά το ράπισμα από τις ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να απαντά στη διεθνή πολιτική κοινότητα σε προκλητικό τόνο. Σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο, διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της. «Μας θλίβει η ενίσχυση της ρητορικής των κυρώσεων, όμως οι πιέσεις δεν θα σταματήσουν την Άγκυρα από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τα μέτρα δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπαρασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», προσέθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments