Ελλάδα

Μέτρα για τα Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν μέχρι 9 άτομα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00

Μέτρα για τα Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν μέχρι 9 άτομα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00
Μέτρα για τα Χριστούγεννα: Με click away και drive through οι αγορές. Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού στο διάστημα των εορτών.

Διαφορετικές θα είναι οι φετινές εορτές  στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να τονίζουν συνεχώς πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι 9 ατόμων από δύο οικογένειες στα σπίτια για τις γιορτινές ημέρες.

«Είναι θέμα που σχετίζεται με την κοινωνική ηρεμία, την ψυχολογική κατάσταση των οικογενειών, οι οποίες είναι αρκετά επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα. Νομίζω όμως ότι στο τέλος κανένας από εμάς, ακόμα κι αν θέλει να καλέσει κόσμο στο σπίτι του, θα σκεφτεί πρωτίστως την ασφάλειά του» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Πώς θα γίνει η μετακίνηση:

Χτες, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τα ρεβεγιόν και σε αυτό αναφέρεται πως ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 31/12/2020 και 1/1/2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 άτομα που προέρχονται από έως 2 οικογένειες. Παράλληλα, τονίζεται ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών από τις 5:00 έως τις 22:00 γεγονός που σημαίνει ότι το δείπνο θα τελειώνει νωρίς. Για τις μετακινήσεις οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033 ώστε να μην τους καταλογιστεί πρόστιμο.

Με click away και drive through οι αγορές στις γιορτές:

Στο μεταξύ, εκτός από το ρεβεγιόν νέο τοπίο υπάρχει και στις αγορές αφού τόσο οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου όσο και το καταναλωτικό κοινό καλούνται να προσαρμοστούν στις μεθόδους click away και drive through. Σημειώνεται πως πρόκειται για μέτρα που θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Στο click away η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Ταυτόχρονα απαιτείται και αποστολή sms στο 13033 με τον κωδικό 2.

Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα. Η παραλαβή από τα καταστήματα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος».

Αναφορικά με το drive through, πρόκειται για μία νέα μέθοδο αγορών που δίνει τη δυνατότητα στα εμπορικά κέντρα, μόνο όσα έχουν ανοιχτό χώρο, να παραδίδουν εμπόρευμα στον πολίτη, με σταντ σε εξωτερικά σημεία. Όπως έχει γίνει γνωστό η μέθοδος λειτουργεί με τους να καταναλωτές να φτάνουν σε εξωτερικό συγκεκριμένο χώρο των εμπορικών με το αυτοκίνητο, έχοντας μαζί την ταυτότητα και αποδεικτικό της αγοράς . Αφού επιδείξουν τα παραπάνω, θα παραλαμβάνουν την παραγγελία τους χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητο, θα υπογράφουν έγγραφο παραλαβής και θα φεύγουν.

Με εξαιρέσεις η μετακίνηση εκτός νομού:

Τονίζεται ότι παραμένει σε ισχύ (και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά) το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού υπάρχει μόνο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει αναφέρει ότι θα δοθεί η δυνατότητα να επανενωθούν οικογένειες με μέλη που εργάζονται σε διαφορετικούς νομούς. Όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιδείξουν το Ε1 ή το Ε9 για να αποδείξουν ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

«Παράθυρο» μετακίνησης αναμένεται να δοθεί και για τους φοιτητές που δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους πριν από την επιβολή του νέου lockdown. Οι μετακινήσεις εκτός νομού λοιπόν, θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση για:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία,
  • επανένωση οικογενειών,
  • λόγους υγείας,
  • επαγγελματικούς λόγους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments