Οικονομία

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Νέο πρόγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2021

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Νέο πρόγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2021
Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηδάκης, εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος των ιδιοκτητών ακινήτων θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα.

Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ για την περιφέρεια Αττικής. Είχαν προηγηθεί η Ήπειρος και τα νησιά του Ιονίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε γνωστό ότι θα προκηρυχθεί και νέο πρόγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2021 με προϋπολογισμό 1 δις ευρώ. εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος των ιδιοκτητών ακινήτων.

Για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου άνοιξε χθες, Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε στις 10.40 π.μ. Υποβλήθηκαν 4.209 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 1.382, δεσμεύοντας 29,4 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται γύρω στα 21.250 ευρώ.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.48 το πρωί. Υποβλήθηκαν 4.729 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.002, δεσμεύοντας τα 44,8 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.400 ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Για το νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” εκδηλώνεται ενδιαφέρον που δεν έχει προηγούμενο. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι καλύπτεται περίπου το 50% αυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα θα προκηρύσσεται κάθε χρόνο όλα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, σήμερα ανακοινώνουμε ότι το επόμενο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και θα προκηρυχθεί οπωσδήποτε εντός του α’ εξαμήνου του 2021».

Το υπουργείο συνιστά στους μηχανικούς να μην σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για να διασφαλιστεί η ταχεία ανταπόκριση του συστήματος του Building Cert. Αύριο, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Διευκρινίσεις για ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εφιστά την προσοχή και τονίζει ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα, θα πρέπει να είναι πλήρη και ορθά συμπληρωμένα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Καθώς κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες σε στοιχεία υποβληθεισών αιτήσεων, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα, θα πρέπει να είναι πλήρη και ορθά συμπληρωμένα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην πρόταση παρεμβάσεων, όπου και θα πρέπει να καταχωρηθούν αυτούσιες οι παρεμβάσεις όπως αναγράφονται στο Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων (Παράρτημα ΙΙΙ) και σε συμφωνία με το σενάριο εξοικονόμησης ενέργειας στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Όπως αναφέρεται ρητά στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», οι αιτούντες φέρουν την ευθύνη της εμπρόθεσμης, πλήρους, ορθής και αληθούς συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης, καθώς και της ανάρτησης των ορθών δικαιολογητικών. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται, καθώς και των δικαιολογητικών που αναρτώνται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες για το Πρόγραμμα κυρώσεις. Συνεπώς η μη ορθή καταχώρηση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments