Διεθνή

1.000.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί παγκοσμίως – Αυτές είναι οι παρενέργειες

1.000.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί παγκοσμίως – Αυτές είναι οι παρενέργειες
Εμβόλιο παρενέργειες: Ο εμβολιασμός ήδη έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου θα γίνει το ίδιο και στις χώρες της ΕΕ.

Ο κορωνοϊός έχει επιφέρει εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο, αλλά το «φως στο τούνελ» φαίνεται αφού οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει. Η πρώτη χώρα που αξιοποίησε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech ήταν η Μεγάλη Βρετανία, όπου σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει τη δόση από το εμβόλιο των δύο εταιρειών.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου το συγκεκριμένο εμβόλιο εγκρίθηκε από την Οργανισμό Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τον μαζικό εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου και από τους πρώτους που θα το κάνουν θα είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δείτε την αναλυτική λίστα εδώ.

Όπως έγινε γνωστό κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του ιού την Δευτέρα, η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 1.200.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέχρι τον Μάρτιο. Στο μεσοδιάστημα είναι πιθανό να έχουν εγκριθεί κι άλλα εμβόλια από άλλες εταιρείες που είναι αυτή την στιγμή στο στάδιο της έρευνας.

Άλλωστε, στο σχέδιο «Ελευθερία» αναφέρονται οι ποσότητες που θα έρθουν και από άλλες εταιρείες:

Τι γίνεται με τις παρενέργειες

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι κυβερνήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κάνει το εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη. Οι παρενέργειες μάλιστα που εμφάνισαν οι εμβολιασμένοι πολίτες ήταν ελάχιστες.

Όπως σημείωσε μάλιστα ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας με τα εμβόλια που έγιναν μόνον τέσσερις περιπτώσεις παρενεργειών (όχι όμως σημαντικές) έχουν καταγραφεί. Κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Αυτό που έχει επιφέρει, όμως, ανησυχία είναι τι γίνεται με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, κι αν την αντιμετωπίζει το εμβόλιο. Μάλιστα, οι βρετανικές αρχές εντόπισαν μια νέα «ανησυχητική» μετάλλαξη του SARS-CoV-2 στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ σήμερα και για τον λόγο αυτό θέτουν περιορισμούς, με άμεση ισχύ, στις μετακινήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.

«Εντοπίσαμε δύο κρούσματα μιας άλλης, νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Χάνκοκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Και οι δύο ασθενείς είναι επαφές ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη χώρα από τη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αυτή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι (ο ιός) έχει μεταλλαχθεί περισσότερο σε σύγκριση με την (πρώτη) μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο ΗΒ», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments