Διεθνή

Καναδάς κορωνοϊός: Εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού σε ζευγάρι που δεν είχε ταξιδέψει

Καναδάς κορωνοϊός: Εντοπίστηκε μετάλλαξη του ιού σε ζευγάρι που δεν είχε ταξιδέψει
Καναδάς κορωνοϊός: Στην περιοχή που εντοπίστηκε η μετάλλαξη εφαρμόστηκαν πολύ αυστηρά μέτρα, καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Το κλείσιμο των συνόρων με την Βρετανία που εφάρμοσαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να μην μεταφερθεί το νέο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε, μάλλον δεν ήταν αποτελεσματικό. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα δεν εμπόδισε τον ιό να μεταφερθεί έτσι και τώρα η νέα μετάλλαξη μάλλον είναι αδύνατο να περιοριστεί χωροταξικά. Αυτό είναι εξάλλου και το δύσκολο κομμάτι μιας πανδημίας.

Ωστόσο μια είδηση από τον Καναδά δείχνει ότι είναι δυνατόν να υπάρξει η συγκεκριμένη μετάλλαξη ακόμα και χωρίς επαφή με κάποιον από την Βρετανία. Δύο νέα κρούσματα του νέου στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στον Καναδά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Οντάριο, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόκειται για ένα ζευγάρι από το Ντέραμ, το οποίο δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε είχε επαφές με άτομα υψηλού κινδύνου, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της περιφέρειας αυτής. Και οι δύο τέθηκαν σε απομόνωση. Από σήμερα το Οντάριο μπήκε ξανά σε lockdown πολλών εβδομάδων, λόγω της μεγάλης αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή.

Η μεταφορά του ιού στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή η Γαλλία είναι και αυτή μία από τις χώρες που εντοπίστηκε η μετάλλαξη του ιού από άτομο που είχε επαφή με Βρετανία. Την είδηση επιβεβαίωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας, ενώ η πόλη που εντοπίστηκε το κρούσμα είναι η Τουρς στα κεντρικά της χώρας.

Ο άνθρωπος που έχει μολυνθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες Γάλλος ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο ΗΒ, είναι ασυμπτωματικός και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Αφού έφθασε στη χώρα «από το Λονδίνο την 19η Δεκεμβρίου», υποβλήθηκε σε εξέταση σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο την 21η και «διαγνώστηκε θετικός» στο μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, το οποίο διευκρίνισε πως πρόκειται για την «πρώτη μόλυνση» που επιβεβαιώνεται επίσημα «από το στέλεχος VOC 202012/01». Ο ασθενής αισθάνεται καλά, διαβεβαίωσε το υπουργείο.

Η Γαλλία στην 7η θέση θυμάτων

Νωρίτερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 20.262 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 159 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται εν μέρει από το ότι πολλοί Γάλλοι υποβλήθηκαν σε τεστ προτού αποφασίσουν αν θα γιορτάσουν μαζί με τους δικούς τους.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 62.427 θανάτους επί συνόλου 2.547.771 μολύνσεων. Πρόκειται για τον 7ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments