Διεθνή

Μόσιαλος για μεταλλάξεις κορωνοϊού: «Δεν μας ανησυχούν»

Μόσιαλος για μεταλλάξεις κορωνοϊού: «Δεν μας ανησυχούν»
Μόσιαλος για μεταλλάξεις κορωνοϊού: «Ο ιός αλλάζει πολύ αργά, δεν αλλάζει δραματικά» σημείωσε ο καθηγητής του LSE.

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και το πόσο είναι πιθανό να χρειαστεί νέο αν υπάρξει σοβαρή μετάλλαξη του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως εξήγησε «οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις που έχουν γίνει στον ιό δεν μας ανησυχούν. Έχουμε πλέον τις τεχνολογίες, έτσι ώστε, αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός, μέσα σε έξι βδομάδες να έχουμε νέο εμβόλιο, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Pfizer/BioNTech”.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ συμπλήρωσε: “Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κορωνοϊός αλλάζει πολύ αργά, δεν αλλάζει δραματικά. Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και δεν έχει αλλάξει τόσο ώστε τα εμβόλια να μην τον πιάνουν. Υπάρχει η δυνατότητα στη νέα μετάλλαξη, να έχουμε και νέο εμβόλιο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν μόνο προστατευόμαστε από το εμβόλιο ή αν σταματάει και τη διασπορά”.

Επίσης, ο κ. Μόσιαλος, σημείωσε ότι όσοι κάνουν το εμβόλιο δεν θα έχουν βαριά συμπτώματα. «Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να προσέχουμε όλοι. Δεν θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός από τον πλανήτη, αλλά θα υπάρχουν πολύ λίγα κρούσματα». Από το μέτωπο των φαρμάκων, όπως ανέφερε,” γνωρίζουμε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν λειτουργούν στις βαριές περιπτώσεις”.

Τέλος, κάνοντας ειδική μνεία στα περιοριστικά μέτρα υπογράμμισε: “Μέχρι να έχουμε ικανό αριθμό εμβολιασμένων τα μέτρα δε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν. Το Μάρτιο, όπως φαίνεται, θα χαλαρώσουν αρκετά οι περιορισμοί, οπότε και θα έχουμε αποτελέσματα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με την εκτίμησή του”.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech δήλωσε ότι θα ετοιμάσει ένα εμβόλιο που θα καταπολεμά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε 6 εβδομάδες.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη, ο επικεφαλής της BioNtech, Ughur Sahin, δήλωσε πως το εμβόλιο της εταιρείας του θα είναι αποτελεσματικό ενάντια στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι, εάν χρειαστεί, μπορεί να κατασκευαστεί νέο, προσαρμοσμένο εντός έξι εβδομάδων. Βέβαια, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές προτού μπορέσει να είναι απολύτως σίγουρος για την αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εμβολίου των Pfizer/BioNΤech, που ήδη λαμβάνουν κάτοικοι σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Ο Sahin δήλωσε, επίσης, πως η εταιρεία έχει την «επιστημονική πεποίθηση» ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και στη νέα μετάλλαξη, καθώς η νέα αυτή μορφή του κορωνοϊού μοιράζεται το 99% των πρωτεϊνών με την κυρίαρχη μορφή. «Θα γνωρίζουμε εάν είναι αποτελεσματικό μόνο εάν γίνουν κι άλλα τεστ και θα χρειαστούν περίπου 2 εβδομάδες από τώρα για να λάβουμε τα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments