Πολιτική

Καραμανλής για Τουρκία: «Ο πανικός υπάρχει για εσωτερική κατανάλωση»

Καραμανλής για Τουρκία: «Ο πανικός υπάρχει για εσωτερική κατανάλωση»
Καραμανλής για Τουρκία: Τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας σχολίασε ο υπουργός Μεταφορών.

Στις ελληνοτουρκικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφεραν κάτι πρωτοφανές, έκαναν την ελληνοτουρκική, ευρωτουρκική διαφορά πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από τον εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Αναφορικά με την προοπτική έναρξης των διερευνητικών επαφών, ο κ. Καραμανλής τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Για πρώτη φορά στο Συμβούλιο της Ευρώπης οι ηγέτες είπαν ότι η μόνο ελληνοτουρκική διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα. Το 1976 Καραμανλής και Ντεμιρέλ είχαν συμφωνήσει για να πάμε στη Χάγη με μόνο ζήτημα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μια πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην τάση επαναφοράς στο τραπέζι της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης κάτι, που όπως είπε, ξεκίνησε από τη δεκαετία του ‘70 και κορυφώθηκε το 1996 με την κρίση στα Ίμια. «Βλέπουμε την Τουρκία να είναι πολύ πιο επιθετική, ενώ το Ορούτς Ρέις έχει αποχωρήσει από τις έρευνες. Βλέπουμε πανικό στην Τουρκία όλα αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση» κατέληξε ο ίδιος.

«Πέρασαν 100 χρόνια, μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε»

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης έθεσε εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου ο Ντονμέζ δήλωσε ότι «με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με πολέμους που ακολούθησαν υπήρξαν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ξεκάθαρες και ίσως αυτές έβαλαν τα θεμέλια των σημερινών συζητήσεων. Μια από αυτές είναι η Λωζάννη. Όμως πέρασαν 100 χρόνια, πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να καθίσουμε να τα συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας κατηγόρησε την Αθήνα για απόπειρα εγκλωβισμού της Αγκυρας. «Αν δείτε τι υποστηρίζει η Ελλάδα, είναι σαν να μας εγκλωβίζει στις ακτές μας. Με τη βοήθεια του Θεού θα παραιτηθούν το συντομότερο δυνατόν από αυτά τα λάθη τους», ανέφερε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments