Πολιτική

Κικίλιας κορωνοϊός: Πότε θα ξέρουμε για τη διασπορά κατά τις γιορτές – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Κικίλιας κορωνοϊός: Πότε θα ξέρουμε για τη διασπορά κατά τις γιορτές – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»
Κικίλιας κορωνοϊός: Ο υπουργός Υγείας στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα, από τις μέρες των γιορτών μέχρι τις περιοχές που κινδυνεύουν.

Άλλη μια περιοχή μπήκε σε καθεστώς αυστηρού lockdown χθες Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου. Η Κάλυμνος από σήμερα στις 6:00 το πρωί είναι στο ίδιο καθεστώς με περιοχές όπως αυτές της Δυτικής Αττικής ή την Κοζάνη. Στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε για το ποιες άλλες περιοχές είναι στο «κόκκινο», ενώ μίλησε και για το πότε θα ξέρουμε αν υπήρξε διασπορά του κορωνοϊού κατά τις ημέρες των γιορτών.

Ο υπουργός Υγείας αρχικά είπε ότι: «ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα, 349 στην Αττική, 170 στην Θεσσαλονίκη, με 443 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και, δυστυχώς, με 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους.

Όσες μέρες και να περάσουν, όσο και αν κάποιοι θέλουν να βλέπουν τα στοιχεία αυτά ως στατιστική, στο Υπουργείο Υγείας συναισθανόμαστε τον πόνο, την αγωνία και τη θλίψη των οικογενειών των ανθρώπων που καθημερινά χάνονται, σε αυτό τον ιδιότυπο πόλεμο με ένα αόρατο εχθρό.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ, πολύ προσεκτικοί.

Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Τα 942 κρούσματα που έχουμε σήμερα είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες.

Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης.

Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτείτε, να σκεφτούμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, να σκεφτούμε τους υγειονομικούς μας που συνεχίζουν αδιάκοπα όλους αυτούς τους μήνες και αυτές τις Άγιες μέρες, να δίνουν μάχη στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και στις υπόλοιπες Κλινικές σε όλη τη χώρα. Και να προσέξουμε ιδιαιτέρως όλοι».

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τις υπόλοιπες, ενώ μίλησε και για την εμπειρία της αντιμετώπισης του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

«Θα ήθελα να πω ότι παρατηρείται και από τα στοιχεία από την Επιτροπή και τον Σωτήρη Τσιόδρα, περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, δυστυχώς Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης, Φλώρινας, Λέσβου και Ξάνθης. Κάθε άλλο από μια καλή επιδημιολογική εικόνα.

Και προφανώς μετά όλες αυτές τις εβδομάδες αυτού του lockdown, υπάρχουν δείκτες οι οποίοι πηγαίνουν καλύτερα αλλά επ’ ουδενί αυτό δεν μπορεί να μας κάνει να εφησυχάζουμε.

Η προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πολίτες έχει οδηγήσει σε μετρήσιμα καλύτερα αποτελέσματα. Το Ε.Σ.Υ. όμως δοκιμάστηκε στο σύνολό του, στο 100% σκληρά και άντεξε με τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κάναμε όλοι μαζί οι υγειονομικοί, οι Διοικητές, οι ΥΠΕάρχες, οι άνθρωποι που με μέριμνα και αγάπη έσκυψαν πάνω από τα προβλήματα που προκαλεί αυτός ο ιός και κράτησαν όρθιο το σύστημα.

Θέλω να αντιπαραβάλλω για να καταλάβετε πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουμε τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες, θα μας πει και ο Πρόεδρος ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι κατεξοχήν οι μήνες των λοιμώξεων, από τον κορωνοϊό.

Ο συνάδελφός μου ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας ο κύριος Γενς Σπαν μετά το ρεκόρ θανάτων λόγω Covid στη Γερμανία σήμερα, ανακοίνωσε ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα και ότι θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες σε δύσκολες συνθήκες και ότι στη Γερμανία, κραταιά χώρα με υποπολλαπλάσιες ΜΕΘ από το μέσο όρο τον ευρωπαϊκό, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ COVID-19.

Στην Αγγλία το HCSA, το Hospital Consultant Specialist Association, οι ειδικοί δηλαδή για να αποτιμούν την κατάσταση στο NHS, δήλωσαν ότι το NHS είναι αντιμέτωπο με τραγικές επιλογές για το ποιος θα δεχθεί ιατρική φροντίδα ή όχι. Κοινώς, για το ποιος πολίτης της Μεγάλης Βρετανίας θα έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρα και σε ΜΕΘ ή όχι. Και είχαν εχθές (σ.σ. προχθές), Τρίτη, 53.135 νέες μολύνσεις στην Αγγλία.

Προσέξτε, αυτοί που έχουν ήδη κάνει 625.981 εμβολιασμούς. Και μιλάω για τους εμβολιασμούς γιατί με βάση ότι το Ισραήλ έχει πάει σε σκληρό lockdown 25 ημερών, η Ιρλανδία επίσης και η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τρίτο κύμα, σε καμία των περιπτώσεων το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας μίλησε για το τι χρειάζεται να γίνει τις επόμενες μέρες. «Ξέρω ότι χρονιάρες μέρες αυτά τα οποία λέω είναι δύσκολα να τα ακούει κανείς. Ότι όλοι θέλουμε αυτούς τους μήνες την ελευθερία μας, να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να κοινωνικοποιηθούμε, να κυκλοφορήσουμε, όπως δυστυχώς βλέπω ότι κάνουμε πολύ παραπάνω από ότι προβλέπεται», σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε: «Όπως υποσχεθήκαμε εμείς, η οργανωμένη Πολιτεία, τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους σε αυτή την τεράστια κρίση. Απομένουν, όμως, και οι επόμενοι μήνες προκειμένου να μπορέσει να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Αυτό θα γίνει με διαφάνεια, με τάξη, με σοβαρότητα και με σχέδιο, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ήθελα να παρακαλέσω θερμά να προσέξουμε πολύ αυτές τις γιορτές και τις μέρες που έρχονται και να συναισθανθούμε όλοι το μέγεθος της ευθύνης, ατομικής, συλλογικής, αλλά και της Πολιτείας, για τις αποφάσεις που παίρνουμε και να σηματοδοτήσουμε τον δρόμο με τον οποίο θα κινηθεί η νόσος τους επόμενους μήνες. Δεν πρόκειται περί ενός απλού ζητήματος Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για την προσπάθεια που κάνουμε να σώσουμε όσο πιο πολλές ζωές γίνεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments