Οικονομία

Συνταξιούχοι αναδρομικά: Ποιες κατηγορίες θα πάρουν διπλή αύξηση

Συνταξιούχοι αναδρομικά: Ποιες κατηγορίες θα πάρουν διπλή αύξηση
Συνταξιούχοι αναδρομικά: Η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών αποδίδεται στις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και τεχνικά προβλήματα στο λογισμικό του Υπερταμείου.

«Ποδαρικό» με αυξήσεις στις συντάξεις και αναδρομικά κάνει το 2021 για χιλιάδες νέους και παλαιούς συνταξιούχους, που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από τριάντα έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις, που οφείλονται από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση του περασμένου Φεβρουαρίου, θα πληρωθούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, με τις συντάξεις Μαρτίου και αφορούν 200.000 συνταξιούχους.

Πρόκειται για την κατηγορία των συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από τριάντα συντάξιμα χρόνια και παράλληλα εργάζονται. Η κατηγορία αυτή θα λάβει εκτός από τις αυξήσεις, και αναδρομικά έως 17 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2019), ενώ επειδή εργάζονται θα λάβουν την αύξηση από τη μείωση του πέναλτι (από το 60% πέφτει στο 30%) και αναδρομικά έως 14 μηνών, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από τον Μάρτιο του 2020.

Τα τρία κύματα των καταβολών έχουν ως εξής:

  • Πρώτοι στο ταμείο θα πάνε οι νέοι συνταξιούχοι, που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά.
  • Ακολούθως τη σκυτάλη θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι, που ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου του 2016.
  • Σε τρίτη φάση, όλοι οι δικαιούχοι παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι θα λάβουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται, τα οποία θα είναι τουλάχιστον 17 μηνών για τους νέους και 18 μηνών για τους παλαιούς συνταξιούχους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αυξήσεων και αναδρομικών αποδίδεται στις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και τεχνικά προβλήματα στο λογισμικό του Υπερταμείου.

Σε δύο φάσεις η πληρωμή στους κληρονόμους

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο Open, στις 30 Δεκεμβρίου 2020, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η πληρωμή στους κληρονόμους για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, θα γίνει σε δύο κύματα. Ο Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2021 αναφερόμενος στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων και διαβεβαίωσε ότι τα όρια συνταξιοδότησης δεν αλλάζουν και δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις.

«Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. 1.985.000 μισθωτοί και 265.000 επιχειρήσεις θα λάβουν αύξηση μέσα από τη μείωση εισφορών και θα είναι αισθητή. Σε όρους οικονομίας είναι η πιο υγιής αύξηση γιατί μειώνει αυτά που εισπράττει το κράτος. Αυτά θα τα δουν από τη μισθοδοσία στο τέλος Ιανουαρίου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments