Διεθνή

Κρίση στον Κόλπο Κατάρ: Η επίλυσή της αποτελεί νίκη για το Συμβούλιο Συνεργασίας

Κρίση στον Κόλπο Κατάρ: Η επίλυσή της αποτελεί νίκη για το Συμβούλιο Συνεργασίας
Κρίση στον Κόλπο Κατάρ: Όσο αφορά στο θέμα του δικτύου του Al-Jazeera και για το εάν τέθηκε στην εν λόγω Συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι «δεν έχει τεθεί, και εγγυόμαστε την ελευθερία της έκφρασης».

Ο Α.Ε. Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κράτους του Κατάρ, δήλωσε πως η κρίση του Κόλπου αποτελούσε εδώ και χρόνια μια έκτακτη κατάσταση, επισημαίνοντας πως η επίλυσή της αποτελεί νίκη για το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο Al-Jazeera, η Εξοχότητά του υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε σε βασικές αρχές για να υπερβούμε την τρέχουσα διαμάχη και σε κανόνες που θα ρυθμίζουν τις σχέσεις των κρατών στο μέλλον». Και προσέθεσε πως σύμφωνα με τις Αρχές της Συμφωνίας δεν πρέπει να κανένα κράτος να πλήττεται ή να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές του υποθέσεις ή να απειλείται η ασφάλεια της περιοχής.

Όσο αφορά στο θέμα του δικτύου του Al-Jazeera και για το εάν τέθηκε στην εν λόγω Συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι «το ζήτημα του δικτύου του Al-Jazeera δεν έχει τεθεί, και είναι ένας θεσμός για τον οποίο είμαστε περήφανοι, καθότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα Μέσα Ενημέρωσης στο Κατάρ. Εγγυόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και τασσόμαστε υπέρ της θετικής και εποικοδομητικής αντιμετώπισης του ζητήματος του Al-Jazeera».

Σχετικά με το ιρανικό ζήτημα, η Εξοχότητά του προέταξε πως οι χώρες του ΣΣΚ έχουν διαφορετικά οράματα σχετικά με το Ιράν. Επιθυμούμε λύσεις για αποκλιμάκωση της έντασης και παρακολουθούμε την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Το μήνυμα που απευθύνει το Κράτος του Κατάρ προς τις δυο αυτές χώρες είναι πως δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης ή στρατιωτική επέμβαση.

Αναφορικά με τη δημοσίευση της Συμφωνίας Συμφιλίωσης στον Κόλπο (Συμφωνία Al-Ula) ή όχι, δήλωσε το εξής: «Δεν συμφωνήθηκε να δημοσιευτεί η Συμφωνία, αλλά περιέχει βασικές αρχές που έχουν αποσαφηνιστεί. Οι συγκεκριμένες Αρχές που περιέχει η Συμφωνία Al-Ula, αποτελούν γενικές Αρχές και βασικά πρότυπα. Δεν έχει συζητηθεί η δημοσίευσή της ή όχι. Δεν γνωρίζω κατά πόσο οι υπόλοιπες χώρες ενδιαφέρονται για τη δημοσίευση της Τελικής Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής ή όχι, ιδιαίτερα που το περιεχόμενό της δεν θίγει καμία χώρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως οι συνθήκες της κρίσης του 2017 είναι διαφορετικές από την κρίση του 2014, επομένως και η ρήξη είναι διαφορετική και ως εκ τούτου οι αντιλήψεις είναι διαφορετικές. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε να τεθούν όροι από μια χώρα εναντίον άλλης.

Σχετικά με βήματα που έπονται της Συμφωνίας Al-Ula, η Εξοχότητά του τόνισε πως «τα βήματα επικεντρώνονται στην επιστροφή των σχέσεων στην προ κρίσης κατάσταση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν δύναται να δηλώσουμε πως κάτι τέτοιο αποτελεί επιτυχία για το Κράτος του Κατάρ ή της Σαουδικής Αραβίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά αποτελεί επιτυχία για όλους».

Και συμπλήρωσε: «Λαμβάνουμε αυτό που συνέβη ως συμφιλίωση και η Σαουδική Αραβία εκπροσώπησε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Όλοι συμμετείχαν και όλοι υπέγραψαν. Υπήρχε ισχυρή θέληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για εξεύρεση λύσης για την κρίση, μέσω της εξουσιοδότησης της Σαουδικής Αραβίας για την εκπροσώπησή τους. Τα εμπλεκόμενα κράτη έχουν διαφορετική προσέγγιση και επομένως η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι διαφορετική».

Σχετικά με την περίοδο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και την ομαλοποίηση των σχέσεων, εξέφρασε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εν λόγω διαδικασία θα πάρει το χρόνο της, αλλά είναι ευκολότερη όταν συμβαίνει μεταξύ των λαών, από ό,τι στο πολιτικό επίπεδο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments