Ελλάδα

Πέθανε ο Δημήτρης Μακρυβέλιος

Πέθανε ο Δημήτρης Μακρυβέλιος
Δημήτρης Μακρυβέλιος: Έφυγε από τη ζωή ο παλιός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας.

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μακρυβέλιος, παλιός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας. Ο εκλιπών πάλεψε για τον κλάδο των πρατηριούχων υγρών καυσίμων και μιλούσε ανοιχτά για τις δυσλειτουργίες της αγοράς.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Μακρυβέλιος

Ο Δημήτρης Μακρυβέλιος, γεννήθηκε στην Αμαλιάπολη της Μαγνησίας και σπούδασε στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας στη Σχολή Μηχανικών. Τη δεκαετία του 2000 διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, ενώ μέχρι πρότινος ήταν σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Στη διάρκεια της θητείας του από τα όργανα εκπροσώπησης του κλάδου των βενζινοπωλών ο Μακρυβέλιος υπερασπίστηκε με επιμονή τα συμφέροντα των επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων.

Συγκρούστηκε με το λαθρεμπόριο πετραλαιοειδών

Ωστόσο, αξιοσημείωτη ήταν και η δράση απέναντι στη μάστιγα του κλάδου και της οικονομίας, το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών.

Μέσα από αρθρογραφία, ομιλίες και δημόσιες παρεμβάσεις του δεν δίσταζε να καταγγείλει τους τρόπους και τα κυκλώματα της φοροδιαφυγής και της παράνομης διακίνησης αλλά και νοθείας των καυσίμων.

Ο τέως πρόεδρος των βενζινοπωλών συμμετείχε κατά τη διάρκειας της θητείας του ως εκπρόσωπος του κλάδου, σε διαβουλεύσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Μεταφορών για νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που αφορούσαν τον ανταγωνισμό, την οργάνωση του κλάδου των πετρελαιοειδών αλλά και της φορολογίας των καυσίμων.

Ο Δημήτρης Μακρυβέλιος ήταν εκείνος που διεκδίκησε τη θεσμοθέτηση του πλαισίου για την απευθείας πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια, μεταρρύθμιση η οποία έδωσε διαπραγματευτική ισχύ στους βενζινοπώλες έναντι των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Μια από τις δράσεις του

Το 2005 ο Δημήτρης Μακρυβέλιος προχώρησε σε καταγγελία για τη διάθεση «παλαιών» καυσίμων με αυξημένες τιμές. Τότε ήταν στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και έκανε την καταγγελία μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της ΟΒΕ για το Σύστημα Πιστοποίησης.

Ο Δημήτρης Μακρυβέλιος είχε πει ότι στις αρχές του 2005 διατέθηκαν στην αγορά περίπου 2 εκατ. λίτρα υγρών καυσίμων με προδιαγραφές 2004 και σε τιμή υψηλότερη κατά 2 με 4 λεπτά το λίτρο και στη συνέχεια από ελέγχους τους οποίους διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές, εντοπίσθηκαν 12 πρατηριούχοι να παρατυπούν.

Σε βάρος τους επιβλήθηκαν αυστηρά πρόστιμα τη στιγμή κατά την οποία από τις εκθέσεις ελέγχου των ΚΕΔΑΚ προέκυπτε ότι την ευθύνη για ό,τι συνέβη, την έφεραν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μακρυβέλιο για το θέμα αυτό, τον Δεκέμβριο του 2004 υπήρξε άτυπη συμφωνία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων για τη μη διενέργεια ελέγχων, χωρίς ωστόσο κανείς να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments