Ελλάδα

Λιανεμπόριο: Σήμερα η εισήγηση της Επιτροπής για το άνοιγμα της οικονομίας

Λιανεμπόριο: Σήμερα η εισήγηση της Επιτροπής για το άνοιγμα της οικονομίας
Λιανεμπόριο: Η κυβέρνηση παρακολουθεί τα στοιχεία και θα αποφασίσει έχοντας κατά νου την γνώμη των ειδικών.

Έφτασε η κρίσιμη ημέρα για το λιανεμπόριο. Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν σήμερα το πρωί και θα μεταφέρουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες έχει βελτιωθεί και δεν αποκλείεται να χαλαρώσουν κάποια μέτρα, τα οποία θα προσβλέπουν σε άνοιγμα των καταστημάτων ή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ανέφερε χτες ως ιδεατό σενάριο «να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα και ιδανικά όλα», ενώ ερωτηθείς σχετικά με το λιανεμπόριο δεν έκρυψε το ότι «οι ειδικοί θα μπορούσαν σίγουρα να εξετάσουν το click away». Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί, άλλωστε, στενά τα στοιχεία και «προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων».

«Θα τα δώσουμε τα στοιχεία στην Επιτροπή, θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί» είπε ο κ. Ταραντίλης και ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να «έχουμε αυταπάτες. Δεν θα ζήσουμε μηδενικά κρούσματα όπως στο παρελθόν. Θέλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση να μην ξεφύγει και με ασφάλεια να ανοίγουμε οικονομία και παιδεία».

Μέθοδοι click away και click in shop

Τα μέλη της Επιτροπής παρέλαβαν χθες την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, η οποία προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο της «παραλαβής εκτός» (click away), ενώ παράλληλα με την μέθοδο της «παραλαβής εντός» (click in shop) θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις:

  • ένδυσης
  • υπόδησης
  • αργυροχρυσοχοΐας.

Εκεί ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα με αυστηρά μέτρα προστασίας και κατόπιν ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης. Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος. Σημειώνεται ότι όπως λειτούργησαν στη διάρκεια των γιορτών και κατόπιν ραντεβού, θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών.

Τι λένε οι ειδικοί:

Υπέρ της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αλλά με αυστηρά μέτρα τάχθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. «Αν οι δείκτες που θα έχουμε μέχρι την Κυριακή είναι αυτοί που έχουμε μέχρι σήμερα, συμφωνώ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αυξηθούν και τα τεστ για να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά στους ασυμπτωματικούς και τη μετάδοση. Στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα η Γ’ Λυκείου» εξήγησε.

Την ίδια ώρα, άνοιγμα και της εστίασης αλλά μόνο για εξωτερικούς χώρους και σε τρεις εβδομάδες πρότεινε ο Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα;» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης και τόνισε ότι «εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments