Διεθνή

Armin Laschet: Ποιος είναι ο διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία του CDU

Armin Laschet: Ποιος είναι ο διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία του CDU
Armin Laschet: Μετά από ψηφοφορία ο «κεντρώος» πολιτικός θα είναι ο συνεχιστής της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρεία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Νέα ηγεσία απέκτησε το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στην Γερμανία μετά από πολλά χρόνια που  η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο τιμόνι του. Διάδοχός της αναδείχθηκε μετά από ψηφοφορία ο Άρμιν Λάσετ. Συγκεκριμένα έπειτα από δύο ψηφοφορίες ο Λάσετ έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Ο δεύτερος φιναλίστ Φρίντριχ Μερτς έλαβε 466 ψήφους. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Nωρίτερα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σχέση του με την καγκελάριο ‘Ανκελα Μέρκελ και την εγγύηση της συνέχειας που υπόσχεται ο ίδιος.

«Η φήμη της Μέρκελ μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Λάσετ και πρόσθεσε ότι «θα κερδίσουμε μόνο αν παραμείνουμε στο κέντρο», προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός με συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Αριστεράς και δείχνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ σχετικά με τον κίνδυνο μια χώρα να οδηγηθεί στην πόλωση.

Επισήμανε ακόμη την συμμαχία του με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για μια θέση αντιπροέδρου του CDU και ζήτησε περισσότερες γυναίκες σε όλα τα πόστα, όχι μόνο στην κορυφή.

Ο αρχηγός του κόμματος ή ο καγκελάριος δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος μια εταιρίας, αλλά ο καπετάνιος μιας ομάδας. Και η χώρα χρειάζεται έναν καπετάνιο που θα ενώσει, συνέχισε ο κ. Λάσετ, σε μια έμμεση αιχμή προς τον αντίπαλό του, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος επέστρεψε στην πολιτική έπειτα από καριέρα σε μεγάλες εταιρίες, ενώ θεωρείται, γενικά, συντηρητικότερος.

 

Το προφίλ του Λασέτ

Σύμφωνα με το in.gr, o 59χρονος Αρμίν Λασέτ προέρχεται από Ρωμαιοκαθολική οικογένεια. Αμφότεροι οι γονείς του είχαν βελγική καταγωγή. Κατέχει πτυχίο νομικής και εργάστηκε κυρίως ως δημοσιογράφος, προτού μπει στην πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έχει εκλεγεί βουλευτής, ευρωβουλευτής και έχει διατελέσει υπουργός στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσφαλίας.

Πολιτικά το στίγμα του είναι προοδευτικό, και κινείται κοντά στον ιδεολογικό άξονα της Άγκελα Μέρκελ, δηλαδή στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Διατηρεί καλές σχέσεις με την κοινότητα των μεταναστών, σε βαθμό μάλιστα που του έχει αποδοθεί το προσωνύμιο ο «Τούρκος Αρμίν».

Από το 2010 είναι πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και από το 2017 πρωθυπουργός του κρατιδίου που με σχεδόν 18 εκ. κατοίκους είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας. Ο κ. Λάσετ θεωρείται πολιτικός της συνεργασίας και της ενσωμάτωσης διαφορετικών τάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι είχε ανακοινώσει ότι κατεβαίνει υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ως «ομάδα» (team) με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και ο οποίος εξελέγη τελικά αντιπρόεδρος.

Η εκλογή του

Στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας του ψηφιακού συνεδρίου ο 59χρονος πολιτικός έλαβε 521 ψήφους και 466 ο εσωκομματικός του αντίπαλος Φρίντριχ Μερτς. Στον πρώτο γύρο ο κ. Λάσετ είχε συγκεντρώσει 380 ψήφους, ο κ. Μέρτς 385 και 224 ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος ήταν ο τρίτος υποψήφιος. Όπως φάνηκε, η πλειοψηφία των οπαδών του κ. Ρέτγκεν επέλεξε να ψηφίσει τον Άρμιν Λάσετ με τον οποίο έχουν παρόμοιες πολιτικές αντιλήψεις.

Τυχόν επικράτηση του Φρίντριχ Μερτς θα σήμαινε μια στροφή των Χριστιανοδημοκρατών προς συντηρητικότερες θέσεις. Στον χαιρετισμό της προς τους συνέδρους την Παρασκευή το βράδυ η καγκελάριος εξέφρασε έμμεσα την προτίμηση της για τον κ. Λάσετ. Στήριξη παρείχε και η απερχόμενη πρόεδρος του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Υπέρ του Φρίντριχ Μερτς είχε εκφραστεί μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εκλογή του σημειώθηκε 9 μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την απόσυρση της Άνγκελα Μέρκελ από το προσκήνιο της πολιτικής ζωής στη Γερμανία.

Αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο επικεφαλής του CDU θα είναι και ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών για την καγκελαρία, εν τούτοις έχει αρκετές πιθανότητες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφιακής ψηφοφορίας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους συνέδρους με επιστολική ψήφο. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments