Πολιτική

Ελλάδα Τουρκία: Τσαβούσογλου – Αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που πρέπει με την Ελλάδα

Ελλάδα Τουρκία: Τσαβούσογλου – Αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που πρέπει με την Ελλάδα
Ελλάδα Τουρκία: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε δηλώσεις παρουσία του Χάικο Μάας.

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα ελληνοτουρκικά λίγες μέρες πριν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μπροστά στον Χάικο Μάας δεν δίστασε να πει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που πρέπει με την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο Καστελόριζο για πολλοστή φορά και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».

«Η Ελλάδα μιλάει για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… Πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Χάικο Μάας, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε ότι «αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η Τουρκία έχει ως εταίρος στο ΝΑΤΟ τη σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγματευτικής οδού, τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή».

Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται. Είναι κάτι θα έλεγα που δεν πρέπει να αποτελεί είδηση. Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση όπου αναμένεται αν εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Να αρχίσουν οι διερευνητικές , να εξετάσουν, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο. Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Κι αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις. Σύγκλιση για ποιο θέμα; Για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε μπορούμε να εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις στη συνέχεια».  svg%3E

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε ότι στις 16.00 ώρα Ελλάδας, είναι προγραμματισμένη η επανέναρξη των τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments