Διεθνή

Πορτογαλία κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων – Έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ

Πορτογαλία κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων – Έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ
Πορτογαλία κορωνοϊός: Τις δυσκολότερες στιγμές από την αρχή της πανδημίας ζουν αυτές τις μέρες οι Πορτογάλοι, με τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος, διότι ο αριθμός των κλινών δεν αυξάνεται, οι τοίχοι δεν διαστέλλονται και οι υγειονομικοί δεν πολλαπλασιάζονται», είπε στο Reuters ο Αντόνιο Πάις ντε Λακέρντα, γιατρός στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λισαβόνας, το Santa Maria, όπου τα περισσότερα κρεβάτια της εντατικής είναι κατειλημμένα από ασθενείς με νέο κορονοϊό. Κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι είναι στα ύψη.

Το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, με τους νεκρούς χθες να φτάνουν τους 167. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 9028.  Επίσης, ανακοινώθηκαν χθες 6.702 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 556.503. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αγγίζει τους 664: πρόκειται για νέο ρεκόρ, που δοκιμάζει τα όρια του εθνικού συστήματος υγείας.

Το lockdown φαίνεται να μην αποδίδει

Με τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε lockdown –και με δεδομένη την ανησυχία ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με τους αυστηρούς περιορισμούς–, τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας προσπαθούν να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες ανά εκατομμύριο κατοίκων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε απομόνωση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζουάο Λεάου διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, τη στιγμή που η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου έχει την κυλιόμενη ευρωπαϊκή προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι τέθηκαν σε αυτοαπομόνωση οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ καθώς και η Επίτροπος Ελίσα Φερέιρα, έπειτα από συνάντηση με τον Πορτογάλο υπουργό στη Λισαβόνα.

Ωστόσο, ούτε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ούτε άλλοι Επίτροποι, που συμμετείχαν επίσης στο ταξίδι της Παρασκευής για να συναντήσουν τους Πορτογάλους υπουργούς, θεωρούνται στενές επαφές του Υπουργού Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι μέλη του Σώματος των Επιτρόπων είχαν βρεθεί στην Πορτογαλία για τη σηματοδότηση της έναρξης της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments