Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Ξανά μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι ΗΠΑ

Τζο Μπάιντεν: Ξανά μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι ΗΠΑ
Τζο Μπάιντεν: Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα.

Να δώσει νέα “πνοή” στους ταλαιπωρημένους από την πανδημία του κορωνοϊού Αμερικανούς πολίτες επιδιώκει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 0 78χρονος που ανέλαβε και επισήμως χτες τα ηνία της χώρας ερχόμενος σε ρήξη με τις πολιτικές του προκατόχου του, αντέστρεψε από την πρώτη ημέρα της θητείας του, τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ακυρώθηκε η διαδικασία που είχε κινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Ο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή. Αποφάσισε μάλιστα ότι από σήμερα, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί στον διεθνή οργανισμό ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός ανοσολόγος. Υπενθυμίζεται, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του είχαν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον για εύνοια προς την Κίνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τη χώρα του στον διεθνή Οργανισμό, κίνηση που χαρακτήρισε «απόλυτα κρίσιμη» για τον καλύτερο διεθνή συντονισμό στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Καθώς «τα εμβόλια αποτελούν καίριας σημασίας εργαλείο στη μάχη» εναντίον της πανδημίας, η επανένταξη των ΗΠΑ στον ΠΟΥ και η υποστήριξη από την Ουάσινγκτον του μηχανισμού COVAX «θα δώσει ορμή στην προσπάθεια για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για όλες τις χώρες», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Τα διατάγματα που υπέγραψε ο Μπάιντεν:

Ο Μπάιντεν υπέγραψε από το Οβάλ γραφείο συνολικά 17 εκτελεστικά διατάγματα. Πρόκειται για διατάγματα, από τα οποία πολλά καταργούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης. Ωστόσο ειδικοί σημειώνουν πως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ενώ σημαντικότερο όλων θεωρείται το διάταγμα που σήμανε τις διαδικασίες για την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ένα άλλο διάταγμα ανακαλεί την άδεια κατασκευής του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone X. Τα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν επίσης:

  • την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική,
  • τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό,
  • την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments