Πολιτική

Λιβάνιος συνέντευξη: Τι απάντησε για τα σενάρια εκλογών και για την οικονομία εν μέσω πανδημίας

Λιβάνιος συνέντευξη: Τι απάντησε για τα σενάρια εκλογών και για την οικονομία εν μέσω πανδημίας
Λιβάνιος συνέντευξη: Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας μίλησε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

Συνέντευξη για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος στη δημοσιογράφο Ελένη Ευαγγελοδήμου και την εφημερίδα «Τα Νέα». Ο κ. Λιβάνιος μίλησε για τα σενάρια εκλογών που έχουν πάλι αναζωπυρωθεί, ενώ αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στον τομέα της οικονομίας. Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

Με δεδομένο ότι ήδη μπήκαμε σε φάση εξόδου από το βαθύ lockdown και επιστρέφουμε στην προσπάθεια «συνύπαρξης» της πανδημίας και οικονομικών δραστηριοτήτων ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες; Πόσο διαφορετικές είναι οι σημερινές συνθήκες σε σχέση με την άρση της προηγούμενης καραντίνας;

Ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, όλη η Ελλάδα συσπειρώθηκε γύρω από τον στόχο να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Οι εικόνες των 85άρηδων που έκαναν χαμογελαστοί και αισιόδοξοι το εμβόλιο είναι η μεγάλη νίκη όλων μας. Είναι η μεγάλη νίκη του πολιτισμού μας. Έχει εμβολιαστεί ένας στους εκατό συμπολίτες μας και όσο οι ποσότητες εμβολίων θα φτάνουν στη χώρα, τόσο θα αυξάνεται ο καθημερινός αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται. Αυτό θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική διαδικασία. Χρειάζεται υπομονή και να μη χάνουμε τον στόχο που είναι να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Αντέχουν τα ταμεία του κράτους τυχόν τρίτο «κλείσιμο» σε περίπτωση στραβοπατήματος; Πως θα το διαχειριστείτε;

Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν να είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια. Οι δυνατότητες καμίας οικονομίας δεν είναι απεριόριστες αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει τον προγραμματισμό της και όπως βλέπετε η πολιτική στήριξης των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο, αποδίδει. Θυμηθείτε απλώς πως όταν κάποιοι μας έλεγαν ότι έπρεπε να δώσουμε όλα τα λεφτά στην αρχή, εμείς εκτιμήσαμε ότι αυτή η κρίση θα κρατήσει πολύ.

Σας ανησυχούν οι καθυστερήσεις στην Ευρώπη για την αδειοδότηση εμβολίων; Πότε θεωρείτε ότι θα πιάσουμε τον στόχο εμβολιασμού του 60%-70% του πληθυσμού;

Οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σίγουρα πιο αργές από όσο θα θέλαμε. Ίσως, όμως, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αφού μιλάμε για 27 χώρες που πρέπει να συναποφασίσουν, με δεδομένο ότι δεν χωράει καμία έκπτωση στα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας των πολιτών. Ωστόσο, δεν είναι δίκαιο μόνο να γκρινιάζουμε για την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε, από τη μία πλευρά, ότι με τις παραγγελίες της υπερκαλύπτει τις εμβολιαστικές ανάγκες του πληθυσμού και παράλληλα με την αναλογική κατανομή των εμβολίων επιβεβαιώνει την κοινοτική αλληλεγγύη και την ισότητα.

Ποια είναι τα περιθώρια ανάκαμψης για το 2021; Και που θα στηρίξετε την προσπάθεια;

Όλα τα στοιχεία, πριν από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, συνηγορούσαν ότι η ελληνική οικονομία θα είχε πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, αλλά και το σχέδιο που η κυβέρνηση έχει εκπονήσει για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μας κάνουν αισιόδοξους ότι αυτές οι καλές εκτιμήσεις απλώς μετατέθηκαν για λίγο αργότερα, λόγω της πανδημίας.

Τι απαντάτε στη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές ώστε να «καεί» το συντομότερο η απλή αναλογική; Κάποιοι συνδέουν την μετακίνησή σας στο Μαξίμου με αυτό το ενδεχόμενο… Άλλοι το συνδέουν και με την προσπάθεια για εμπροσθοβαρές κυβερνητικό έργο στους πρώτους μήνες του 2021.

Η κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού δεν χωράει ερμηνείες. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ο Πρωθυπουργός προ ημερών τοποθέτησε τη ΝΔ, ως κυρίαρχη, στο πολιτικό Κέντρο. Κατά την άποψή σας ποιοι βρίσκονται σε αυτή τη δεξαμενή και τι περιμένουν από την κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση, μέσα στην ευρύτερη αβεβαιότητα που προκαλεί η κρίση, έχει καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη κάθε πολίτη σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε κράτος. Είτε είναι κεντρώος, είτε δεξιός, είτε αριστερός. Από την αλματώδη πρόοδο στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μέχρι τον τριπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και από την επιτυχία των ραντεβού για το εμβόλιο μέχρι την άμεση αποκατάσταση έκτακτων προβλημάτων σε όλη τη χώρα, ο πολίτης νιώθει ότι το κράτος που εκείνος πληρώνει, μπορεί να του ανταποδώσει εκείνα που οφείλει. Έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Δώστε μας την εικόνα από το (νέο) γραφείο σας: Τι περιλαμβάνουν οι φάκελοι που έχετε αυτή τη στιγμή μπροστά σας, ως κύριες προτεραιότητες;

Οι προτεραιότητες είναι της κυβέρνησης, όχι δικές μας. Για τον λόγο αυτό η όλο και πιο σκληρή δουλειά πάνω στους στόχους που έχουν τεθεί, είναι το μεγάλο ζητούμενο για κάθε μέλος της κυβέρνησης ξεχωριστά αλλά και για όλους και όλες μαζί.

Τι περιμένουμε στους επόμενους δύο μήνες σε ό, τι αφορά τα νομοθετήματα; Βγάζετε μπροστά περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις ή μήπως την καθημερινότητα του πολίτη;

Μα, οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης μένουν κενό γράμμα αν δεν βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη. Μεταρρύθμιση χωρίς καθημερινότητα δεν υπάρχει.

Μιλώντας πλέον από «μέσα», λειτουργεί όπως θέλετε το επιτελικό κράτος; Κατά καιρούς έχει διαμορφωθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση το «χάνει» στα μικρά με – επικοινωνιακές ή πρακτικές – αστοχίες. Πως το αντιμετωπίζετε;

Η κυβέρνηση της ΝΔ εξελέγη πριν από 18 μήνες με κυρίαρχο αίτημα να φτιάξει την Ελλάδα μετά την κρίση. Οι εξελίξεις με την πανδημία, την επιθετικότητα της Τουρκίας και το μεταναστευτικό ήταν καταιγιστικές και έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στα πολύ δύσκολα.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments