Ελλάδα

Lockdown: Ανατροπή μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Lockdown: Ανατροπή μετά την αύξηση των κρουσμάτων
Lockdown: Η περεταίρω χαλάρωση των μέτρων αναβάλλεται. Τι ανοίγει και τι όχι από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου;

Αναβάλλεται η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων η οποία καταγράφηκε σήμερα.

Η επιπλέον χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού μένει στο συρτάρι με το πρόβλημα στην Αττική να είναι μεγάλο. Όπως μετέδωσε στο STAR από την προσεχή Δευτέρα θα ανοίξουν μόνο τα καταστήματα ΟΠΑΠ (για την κατάθεση δελτίων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα) αλλά όχι και τα ΟΠΑΠ Play. Από την άλλη κλειστές θα παραμείνουν οι σχολές οδηγών όπως και τα κέντρα τατουάζ, ενώ δεν θα επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα και δεν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα. Ακόμη πιο πίσω μετατίθεται χρονικά η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, όπως επίσης η λειτουργία της εστίασης και των Πανεπιστημίων. Κανονικά θα ανοίξουν πάντως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Κ. Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, από τη Δευτέρα:

  •  Θα ανοίξουν μόνο τα καταστήματα ΟΠΑΠ (για την κατάθεση δελτίων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα) αλλά όχι και τα ΟΠΑΠ Play.
  •  Κλειστές θα παραμείνουν οι σχολές οδηγών όπως και τα κέντρα τατουάζ.
  •  Δε θα επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα
  • Δε θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά

Ακόμη πιο πίσω μετατίθεται χρονικά η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, όπως επίσης η λειτουργία της εστίασης και των Πανεπιστημίων. Κανονικά θα ανοίξουν πάντως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου.

«Το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη πλήρη εικόνα για την εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων, ο μεταλλαγμένος ιός και το γεγονός επίσης ότι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τους οδηγεί στο να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί για περαιτέρω άνοιγμα. Άρα, αργούμε ακόμα» κατέληξε η Κ. Μακρή.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 842 κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 153226, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5874 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47407 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

283 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 200 (70.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1080 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5692 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3351 (58.9%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα περισσότερα στην Αττική

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίζονται 427 νέα κρούσματα, ενώ από αυτά 113 διαγνώστηκαν μόνο στην περιοχή του κεντρικού τομέα Αθηνών. Αυξημένα τα κρούσματα κορωνοϊού και στα βόρεια προάστια (76), ενώ 67 μολύνσεις καταγράφονται σήμερα στον δυτικό τομέα Αθηνών. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 206 νέα κρούσματα στην Αττική, με την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας να καταγράφει τις τελευταίες ημέρες σταθερά τις μισές μολύνσεις που σημειώνονται πανελαδδικά.

Από το σύνολο των 842 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 15 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους στην Αττική και μάλιστα με τη μορφή «ορφανού» κρούσματος, που ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, δηλαδή μόλυνσης που προκλήθηκε όχι μετά από ταξίδι σε χώρα που ενδημεί ο συγκεκριμένος ιός, αλλά από εγχώρια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, μεγαλώνει την αγωνία για την πολυπληθή πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει χαμηλός, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 65 νέες μολύνσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν αρκετά τεστ, περισσότερα από 35.000 σε όλη την επικράτεια. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, 29 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στην Αχαΐα, 38 στην Εύβοια και 37 στη Λάρισα.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments