Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι σε αναστολή – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι σε αναστολή – Μέχρι πότε οι αιτήσεις
Επίδομα 534 ευρώ: Η προθεσμία των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο ΠΣ Εργάνη για τις δηλώσεις των αναστολών του Ιανουαρίου για εργαζομένους και επιχειρήσεις.  Η προθεσμία των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον μήνα Ιανουάριο αναμένεται να πληρωθούν το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου και θα υπολογιστούν με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής. Οι δηλώσεις των αναστολών του Δεκεμβρίου στην «Εργάνη», που είναι διαδικασία απαραίτητη ώστε να πληρωθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ξεκίνησαν από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Δηλώσεις καλλιτεχνών

Στο μεταξύ, την ίδια περίοδο, δηλαδή έως και 31 Ιανουαρίου 2021 θα υποβάλλονται και οι μονομερείς δηλώσεις αναστολών από τους καλλιτέχνες που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Επί των 534 ευρώ παρέχεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα στο σύστημα «Εργάνη» έως και 10/1/2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο την περίοδο 19/1 – 31/1.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά την διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.
  • Για την καταβολή της αποζημίωσης, οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr, χωρίς να απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη. Στην αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).
  • Η αποζημίωση καταβάλλεται μετά από διασταύρωση και έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων που τηρούνται στην πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr, στην «ΕΡΓΑΝΗ», τον ΟΑΕΔ και τους συναρμόδιους φορείς.

Δηλώσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες του προαναφερθέντος κλάδου υποχρεούνται να υποβάλλουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 ειδικό έντυπο που αναφέρει επτά στοιχεία.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Ανήκουν στον ΚΑΔ 5510
  • Αν η επιχείρησή τους έκλεισε εντός του Μαρτίου 2020 με κρατική εντολή και αν επαναλειτούργησε εντός του Ιουνίου 2020
  • Αν η επιχείρησή τους συνέχισε τη λειτουργία της καθώς αυτή κρίθηκε αναγκαία για ειδικούς λόγους και επετράπη κατ΄ εξαίρεση
  • Αν έκαναν χρήση της δυνατότητας που παρέχεται από την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 69 ν. 4745/2020) περί μεταφοράς του συνόλου ή του υπολοίπου των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του 2020 έως και την 30η Ιουνίου 2021, για εργαζομένους τους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου που τέθηκε σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνέχισε να τελεί σε αναστολή αδιάλειπτα ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.
  • Ότι απέδωσαν στους εργαζόμενους για τους οποίους δεν έκαναν χρήση της ως άνω δυνατότητας τις αποδοχές αδείας (επί του ονομαστικού μισθού τους για το έτος 2020) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments