Κόσμος

Εξαδάκτυλος: «Η Ευρώπη πρέπει να δει με περισσότερη ευελιξία από που θα προμηθευτεί εμβόλια»

Εξαδάκτυλος: «Η Ευρώπη πρέπει να δει με περισσότερη ευελιξία από που θα προμηθευτεί εμβόλια»
Εξαδάκτυλος: Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εκτίμησε στις δηλώσεις του ότι τα συμβόλαια ήταν υπεραισιόδοξα.

Στο ζήτημα της διάθεσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε μιλώντας στο Radio North 98 η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στραφεί στα εμβόλια Κίνας και Ρωσίας, ως απάντηση στις εταιρείες που δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις παράδοσης εμβολίων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εμβόλια, τα οποία έχουν εμβολιάσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, τα οποία δεν έχουμε λόγο να μην τα θεωρούμε ασφαλή πριν τα ελέγξουμε ή να τα αφήνουμε έξω από τη συζήτηση», τόνισε. «Μιλάμε για το ρώσικο και το κινέζικο. Βέβαια και αυτοί δεν έχουν επιδιώξει να πάρουν άδεια στην Ευρώπη. Ενδεχομένως να επιδιώξουν ή ενδεχομένως να επιδιώξουμε κι εμείς».

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάχτυλος εκτίμησε ότι τα συμβόλαια ήταν υπεραισιόδοξα.

«Η ρήτρα νομικής κάλυψης, που ζήτησαν οι φαρμακευτικές εταιρίες, έπρεπε να αποσαφηνίζεται ότι δεν αφορά τις παραδόσεις των εμβολίων. Νομίζω, ότι θα πρέπει να τα βρουν. Στην αντίθετη περίπτωση ίσως η Ευρώπη θα πρέπει να δει με περισσότερη ευελιξία τις πηγές από τις οποίες θα προμηθευτεί εμβόλια» ανέφερε. Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στο χθεσινό συλλαλητήριο επεσήμανε ότι ο ιός δεν αναγνωρίζει το είδος των συγκεντρώσεων και των εκδηλώσεων: «Το να κάνω κάτι που δεν προβλέπεται, τηρώντας τα μέτρα και έχοντας ασφάλεια, δεν υπάρχει».

Όσο για την προστασία, που προσφέρουν οι υφασμάτινες μάσκες έναντι του κορωνοιού και κυρίως έναντι του μεταλλαγμένου στέλεχος του ιού, ξεκαθάρισε ότι όλες οι υφασμάτινες μάσκες δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν και εκείνες με ενισχυμένη ύφανση. Το θέμα είναι ότι τουλάχιστον «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από το από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού».

Η Ρωσία προσφέρει 100 εκατ. δόσεις του Sputnik V στην Ε.Ε.:

Πάντως σήμερα η Ρωσία ανέφερε ότι διατίθεται να προσφέρει 100 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έγραψε στο Twitter το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), «είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, κατά του κορωνοϊού, Sputnik V -ποσότητα αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι- το δεύτερο τρίμηνο του 2021».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments