Τεχνολογία

DIGEA: Ολοκληρώνεται η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση στην κεντρική Ελλάδα – Ποιες περιοχές αφορά

DIGEA: Ολοκληρώνεται η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση στην κεντρική Ελλάδα – Ποιες περιοχές αφορά
DIGEA: Ολοκληρώνεται σήμερα η επόμενη φάση της δεύτερης ψηφιακής μετάβασης για τη δημόσια και την ιδιωτική τηλεόραση.

Το ψηφιακό σήμα της DIGEA, που είναι ο αποκλειστικός πάροχος ελεύθερης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας στην Ελλάδα, εξαπλώνεται και τώρα σειρά έχουν η Μαγνησία, οι Σποράδες, η Βόρεια Εύβοια η Καρδίτσα και η Λάρισα.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ψηφιακής μετάβασης στο ανατολικό ηπειρωτικό και νησιωτικό τμήμα της χώρας, επόμενοι γεωγραφικοί σταθμοί της ΕΡΤ και της DIGEA για τη μετάβαση στις τελικές, διεθνώς κατοχυρωμένες, συχνότητες είναι η Μαγνησία, η Σκύρος, οι Σποράδες καθώς και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και το κοινό χρονοδιάγραμμα των δύο ψηφιακών παρόχων, η μετάβαση σε αυτές τις περιοχές πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021. Τα Κέντρα Εκπομπής που θα επηρεαστούν, είναι τα εξής:

  • Σωρός,
  • Πήλιο,
  • Σκιάθος,
  • Σκόπελος και
  • Σκύρος.

Πρόκειται για μετάβαση που πραγματοποιείται βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Αυτό σημαίνει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, θα εκπέμπονται στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται φάσμα για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G, που θα χρησιμοποιήσουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Τι πρέπει να κάνουν οι τηλεθεατές;

Οι τηλεθεατές των περιοχών αυτών θα πρέπει να προβούν σε επανασυντονισμό των δεκτών τους στις νέες συχνότητες και δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά νέου εξοπλισμού. Όσοι τηλεθεατές διαθέτουν δέκτη High Definition, θα μπορούν να παρακολουθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας και σε Υψηλή Ευκρίνεια.

Όσο για το αν θα επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες streaming και online gaming, οι οποίες σχετίζονται με την τηλεόραση, η απάντηση είναι «όχι», καθώς η μετάβαση αφορά μόνο στο τηλεοπτικό σήμα.

Να αναφέρουμε πως η DIGEA συστάθηκε στις 12 Ιουνίου 2009, με απόφαση των τότε επτά ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, MEGA, ΣΚΑΙ και STAR.

Το όνομα του παρόχου προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων Digital και Γαία (Γη) και κατά συνέπεια, συμβολίζει την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα. Η Digea έχει αναλάβει ενεργό ρόλο τόσο στη διαχείριση του εν λόγω έργου, όσο και στην εκπαίδευση του κοινού και το συντονισμό της αγοράς σε ένα υπεύθυνο και συστηματικό τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments