Ελλάδα

Θωμαΐδης κορωνοϊός: Σε 100 χιλιάδες υπολογίζει τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ο καθηγητής

Θωμαΐδης κορωνοϊός: Σε 100 χιλιάδες υπολογίζει τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ο καθηγητής
Θωμαΐδης κορωνοϊός: Τρομάζουν οι εκτιμήσεις του καθηγητή.

Τρομάζει η εκτίμηση του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκου Θωμαΐδη σχετικά με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αττική. Ο καθηγητής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και χτύπησε «καμπανάκι» για την περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής είπε ότι: «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%». Να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής είχε προαναγγείλει την αύξηση τις προηγούμενες μέρες.

Στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε για το τι σημαίνει αυτό σε ό, τι αφορά τους φορείς του κορονοϊού στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε: «Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη».

Τι γίνεται με τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού

Έπειτα, αναφορικά με τον παράγοντα των ασυμπτωματικών, δηλαδή των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό και δεν το γνωρίζουν καν, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως «οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».

Τέλος,σε σχέση με τα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «Κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηροποίηση του περιορισμού της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».

Να θυμίσουμε ότι στην Αττική εντοπίζονται σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, φτάνοντας τα 321 σε σύνολο 638, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοινωση του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 44 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών:38  κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 3 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών:57  κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 80 κρούσματα
  • Νησιά: 2 κρούσμα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 50 κρούσματα
  • Πειραιάς: 47 κρούσματα

Δείτε τις δηλώσεις του καθηγητή Θωμαΐδη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments