Τεχνολογία

Έρευνα κορωνοϊός: Απίστευτο – Ο ιός όλου του κόσμου χωράει σε ένα τενεκεδάκι

Έρευνα κορωνοϊός: Απίστευτο – Ο ιός όλου του κόσμου χωράει σε ένα τενεκεδάκι
Έρευνα κορωνοϊός: Μπορεί να μιλάμε για πανδημία που εμφανίζεται μια φορά τα 100 χρόνια, αλλά μια νέα μελέτη μας δίνει ένα απίστευτο στοιχείο για τον ιό.

Όταν το διαβάσαμε, μείναμε με ανοιχτό το στόμα. Γίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Κι όμως, σύμφωνα με τον υπολογισμό που έκανε ένας Βρετανός μαθηματικός, όλα τα σωματίδια κορωνοϊού που κυκλοφούν παγκοσμίως θα ήταν δυνατό να χωρέσουν σε ένα μεταλλικό κουτί αναψυκτικού των 330 ml. Και όχι μόνο αυτό, θα περίσσευε και χώρος!

Ο δρ Κιτ Γιέιτς του Πανεπιστημίου του Μπαθ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», χρησιμοποίησε τη διάμετρο του ιού SARS-CoV-2, η οποία είναι περίπου 100 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου), και εκτίμησε έτσι ποιος είναι ο όγκος κάθε σωματιδίου του ιού. Έπειτα, υπέθεσε ότι, οποιαδήποτε στιγμή, στον κόσμο υπάρχουν γύρω στα δύο δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων σωματίδια του κορωνοϊού (αν και δεν είναι σαφές πώς μπορεί κάποιος να ξέρει πόσα σωματίδια κορωνοϊού βρίσκονται στη Γη, πολύ περισσότερο που αυτά συνεχώς πολλαπλασιάζονται σύμφωνα με ό, τι γνωρίζουμε).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πρωτεΐνες-ακίδες του κορωνοϊού προεξέχουν και ότι τα σφαιρικά σωματίδια θα αφήνουν κάποια κενά εάν στριμωχτούν δίπλα-δίπλα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα σωματίδια σε κυκλοφορία στον κόσμο θα χωρούσαν με το παραπάνω μέσα σε έναν χώρο 330 ml που έχει ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού ή μπίρας.

«Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα βάσανα, οι δυσκολίες και οι χαμένες ζωές που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο, προέρχονται από μόνο λίγες “γουλιές” αυτού που αναμφίβολα είναι το χειρότερο ρόφημα στην ιστορία», σχολίασε ο Γιέιτς.

Να τονίσουμε ότι έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα περίπου 107 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 και έχουν πεθάνει τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Είμαστε εν μέσω μιας πανδημίας που συμβαίνει κάθε εκατό χρόνια, αλλά τα σωματίδιά της μπορούν να κλειστούν σε ένα τενεκεδάκι…

Τι δείχνει άλλη έρευνα για τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται, κατά βάση, αερογενώς μέσω σωματιδίων που εισπνέονται, όμως και οι μολυσμένες επιφάνειες παίζουν ρόλο στη μετάδοση. Μία νέα επιστημονική έρευνα στην Ινδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πορώδης είναι μία επιφάνεια, πάνω στην οποία πέφτουν και μένουν για ένα διάστημα τα σταγονίδια του κορονοϊού, τόσο λιγότερο χρόνο αυτά θα επιβιώσουν και έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physics of Fluids» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, βρήκαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει έως επτά ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, έως τέσσερις ημέρες σε γυάλινη επιφάνεια, έως δύο ημέρες σε ύφασμα και έως μόνο τρεις ώρες σε χαρτί.

«Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε τα έπιπλα σε νοσοκομεία και γραφεία, τα οποία είναι φτιαγμένα από μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, χάλυβα ή πλαστικοποιημένο ξύλο, να καλύπτονται από πορώδη υλικά, όπως υφάσματα, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την επαφή με αυτά», σημείωσε η ερευνήτρια Σανγκαμίτρο Τσάτερτζι.

Οι πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν την εξάτμιση των σταγονιδίων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Το 99,9% του υγρού περιεχομένου ενός σταγονιδίου εξατμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά, όμως, από αυτό το αρχικό στάδιο, παραμένει στις στερεές επιφάνειες ένα μικροσκοπικό λεπτό υγρό φιλμ, μέσα στο οποίο ο ιός μπορεί ακόμη να επιβιώσει. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η οριστική εξάτμιση αυτού του εναπομείναντος φιλμ πάνω στις πορώδεις επιφάνειες είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τις μη πορώδεις και αδιαπέραστες.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν την κάλυψη με πορώδη υλικά των καθισμάτων και άλλων επιφανειών σε καταστήματα, εστιατόρια, τρένα, αίθουσες αναμονής αεροδρομίων κ.ά. Από την άλλη πλευρά, οι χάρτινες συσκευασίες, που χρησιμοποιούνται συχνά στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τη διακίνηση των προϊόντων, μπορούν να θεωρηθούν σχετικά ασφαλείς, σύμφωνα με τους Ινδούς ερευνητές, επειδή είναι πορώδεις και δεν επιτρέπουν στον κορωνοϊό να ζήσει για πολύ πάνω τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments