Ελλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης: Όταν τον είχαν διώξει από σχολή για ανάρμοστη συμπεριφορά – Μιλούσε μόνο για όργια

Δημήτρης Λιγνάδης: Όταν τον είχαν διώξει από σχολή για ανάρμοστη συμπεριφορά – Μιλούσε μόνο για όργια
Δημήτρης Λιγνάδης: Πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Στην επικαιρότητα, για αρνητικούς λόγους, παραμένει ο Θανάσης Λιγνάδης, που πρόσφατα παραιτήθηκε από το Εθνικό Θέατρο όπου ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής. Μάλιστα, η περίπτωσή του έχει ανοίξει και πολιτική κόντρα ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κυβέρνηση.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε αποπεμφθεί στο παρελθόν για ανάρμοστη συμπεριφορά απο τη σχολή δραματικής τέχνης Ίασμος. Τη συγκεκριμένη σχολή είχε δημιουργήσει πριν από 36 χρόνια ο θεατράνθρωπος Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Δ. Λιγνάδης είχε εκδιωχθεί από τη συγκεκριμένη, όπως επιβεβαιώνουν στο Πρώτο Θέμα ο γιος του ιδιοκτήτη του Ίασμου και ηθοποιός Γιώργος Αμούτζας και η ηθοποιός και απόφοιτη της ίδιας σχολής Άρτεμις Αστεριάδη.

Τι είχε συμβεί

Το περιστατικό συνέβη την περίοδο 2015-2016, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Οι 25-30 σπουδαστές που παρακολουθούσαν ανελλιπώς το μάθημα του Δημήτρη Λιγνάδη με εκείνον να εστιάζει στο αρχαίο δράμα, «επειδή είναι ένα θέαμα μαζικό, έχει στοιβάδες, την ίδια ώρα που έχει εύρος, έχει και βάθος», όπως τους ανέφερε.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης προέτρεπε τους μαθητές του να αναζητούν την ποίηση του λόγου, να μην εστιάζουν σε περίεργες πλοκές, ούτε στο documentary theatre. Τους συζητούσε ωστόσο κι άλλα πράματα, κυρίως πράματα που αφορούσαν σεξουαλικές αναζητήσεις και εμπειρίες, κάτι που ενόχλησε τους φοιτητές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να το αναφέρουν στον ιδιοκτήτη της σχολής.

Πιο αναλυτικά, αντιπροσωπεία μαθητών ζήτησε ακρόαση από τον Σταύρο Αμούτζα-Δελλή, αναφέροντάς του για όλα όσα τους έλεγε ο Δημήτρης Λιγνάδης εν ώρα μαθήματος και λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πως κάποιοι σπουδαστές έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από αυτές τις συζητήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ήταν ο μοναδικός καθηγητής που εκδιώχθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους μαθητές της σχολής, καθώς ανάλογο περιστατικό συνέβη και με έναν ακόμη πολύ γνωστό ηθοποιό.

Η ανακοίνωση της Σχολής Ίασμος – «Η Τέχνη δεν χρειάζεται σκοτάδια»

Σε ανακοίνωση της Σχολής Ιασμος που εστάλη στην ίδια εφημερίδα σχετικά με τη διακοπή της συνεργασίας της με τον Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και γενικότερα με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον χώρο του θεάτρου μετά τον καταιγισμό καταγγελιών εις βάρος προβεβλημένων προσώπων τα οποία κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, τονίζεται ότι «δεν χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος ότι η κακοποίηση -σωματική ή λεκτική- αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ποινικά αδικήματα. Όπως φαίνεται, όμως, χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος γιατί το θύμα έχει δικαίωμα να μιλήσει».

Έπειτα προσθέτουν: «Ενα από τα κύρια μελήματα της Σχολής μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι σπουδαστές μας ότι -για την καλύτερη λειτουργία μιας παράστασης, μιας σχολής ή γενικότερα της κοινωνίας μας- πρέπει τα φαινόμενα αυτά ν’ αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Στα 37 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε έμπρακτα αποδείξει πως θέλουμε οι σπουδαστές μας να είναι και να νιώθουν ασφαλείς. Είμαστε πάντα πλάι τους με κατανόηση για ν’ ακούσουμε και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με μια συμπεριφορά που πιθανόν τους έφερε σε δύσκολη θέση. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, δεν διστάσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας με ανθρώπους για τους οποίους υπήρξε αμφιβολία σχετικά με το εκπαιδευτικό τους κύρος. Σύνθημα της Σχολής και σ’ αυτά τα θέματα είναι: “Μιλήστε ελεύθερα, χωρίς τύψεις, χωρίς φόβο!”

«Η Τέχνη δε χρειάζεται σκοτάδια – αλλά άπλετο φως. Είμαστε παρατηρητές της αγριότητας – κι όχι θιασώτες της. Παρατηρούμε τη ζωή με σκοπό να την κάνουμε καλύτερη – όχι να την εκχυδαΐσουμε. Θέλουμε να παρηγορήσουμε και να παρηγορηθούμε. Δημιουργούμε – δεν καταστρέφουμε!», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments