Πολιτική

Νομοσχέδιο υπουργείου Εξωτερικών: Κατατέθηκε στη Βουλή – Τι περιλαμβάνει

Νομοσχέδιο υπουργείου Εξωτερικών: Κατατέθηκε στη Βουλή – Τι περιλαμβάνει
Νομοσχέδιο υπουργείου Εξωτερικών: Ο βασικός στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αναδιάρθρωση του ΥΠΕΞ.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών σήμερα 17 Φεβρουαρίου. Το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΞ έχει τίτλο περί «Οργάνωσης και λειτουργίας Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και ρύθμισης θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου οργανωτικού σχήματος, το οποίο θα διευκολύνει την αποτελεσματική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, καθώς οι απαιτήσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και η νέα, διευρυμένη πλέον, αποστολή του υπουργείου, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη μεταρρύθμιση των δομών και της λειτουργίας του.

Οι νέες διατάξεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει επίσης την αναδιάρθρωση των Αρχών Εξωτερικού, την απλοποίηση – ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αναδιοργάνωση της Διπλωματικής Ακαδημίας, και που θα ακολουθήσουν εντός του έτους.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου περιλαμβάνουν:

– Την ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, της Δημόσιας Διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου.

– Τον εκσυγχρονισμό του οργανωτικού σχήματος.

– Την ενοποίηση Δομών για την αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων.

– Την αναδιάρθρωση του μηχανισμού διοικητικής υποστήριξης.

– Την απλοποίηση διαδικασιών και περιορισμό της γραφειοκρατίας.

– Την ενεργοποίηση εργαλείων ανθρωπιστικής αρωγής.

Εν τω μεταξύ, αύριο θα γίνει ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.

«Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (zoom meeting), λόγω περιορισμών που επιβάλει η πανδημία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Επικοινωνία Δένδια με Λαβρόφ

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεργκέι Λαβρόφ μετά από πρωτοβουλία του Ρώσου ΥΠΕΞ. Ανάμεσα σε άλλα, εξετάσθηκαν η πορεία των διμερών σχέσεων με έμφαση στον πολιτικό διάλογο, τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς και τον πολιτισμό, ιδιαίτερα υπό το φως της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής επανάστασης και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στην Ελληνική ανεξαρτησία.

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. ΟΈλληνας ΥΠΕΞ  υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας και ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε την ανησυχία του για τις προοπτικές των σχέσεων αυτών υπό το φως των προσφάτων εξελίξεων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments