Ελλάδα

Κορωνοϊός κρούσματα: Η «παγίδα» που ακούει στο όνομα εργασιακοί χώροι

Κορωνοϊός κρούσματα: Η «παγίδα» που ακούει στο όνομα εργασιακοί χώροι
Κορωνοϊός κρούσματα: Η Βάνα Παπαευαγγέλου χτύπησε «καμπανάκι» για τις μολύνσεις που οφείλονται στους χώρους δουλειάς.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, Kαθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό επιβεβαίωσε αυτό που φοβούνταν πολλοί. Οι εργασιακοί χώροι είναι εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, ειδικά όταν δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό. Είναι η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που στην ενημέρωση λέγεται τόσο καθαρά κάτι τέτοιο.

Πιο αναλυτικά, η καθηγήτρια ανέφερε στην ομιλία της: «Οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας κάθε εβδομάδα αναλύουν διεξοδικά, με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, τα νέα κρούσματα σε κάθε γωνιά της χώρας μαζί με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης. Αύξηση κρουσμάτων βλέπουμε σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κάλυμνος, η Κεφαλονιά, η Κόρινθος, η Ηλεία και το Ρέθυμνο.

Αυτό που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι η συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ίσως το γεγονός ότι κάθε μέρα βρισκόμαστε στη δουλειά μας ή στο γραφείο μας με τους ίδιους δυο-τρεις ανθρώπους, μας δημιουργεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνάδελφοί μας έχουν και άλλες επαφές με άτομα του οικογενειακού και του κοινωνικού τους, του φιλικού τους περιβάλλοντος και συνεπώς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε.

Συνεπώς, όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού, με διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον. Με άλλα λόγια, εάν κολλήσουμε από κάποιον συνάδελφο γιατί θεωρούμε ότι είναι μια ασφαλής επαφή, μπορούμε να το μεταφέρουμε στο σπίτι μας και ο συνάνθρωπός μας που ζει μαζί μας στο δικό του εργασιακό περιβάλλον και ούτω καθεξής.

Άρα όχι εφησυχασμός, αλλά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο όπλο που έχουμε είναι η καθολική χρήση της μάσκας».

Στη συνέχεια τόνισε ξανά την ανάγκη για την ορθή χρήση της μάσκας: «Επανέρχομαι στο θέμα της καθολικής και ορθής χρήσης της μάσκας, καθώς πλήθος πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων δείχνουν ότι η χρήση της μάσκας στην κοινότητα είναι η πιο αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Δεδομένου ότι τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που νόσησαν, κόλλησαν από άτομα που είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα, η καθολική χρήση μάσκας κρίνεται το σημαντικότερο μέτρο για το σύνολο του πληθυσμού.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός είναι εδώ, η διασπορά του παραμένει εκτεταμένη σε όλη τη χώρα και συνεπώς πρέπει να προσπαθούμε όσο και να είναι η κόπωση όλων μας, να θυμόμαστε να τηρούμε την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας, την υγιεινή των χεριών, αλλά και την τήρηση των αποστάσεων και του καλού αερισμού των κλειστών χώρων.

Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό της χρήσης της μάσκας από όλους μας, ανεξάρτητα με το αν έχουμε εμβολιαστεί ή όχι τονίζω, τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος για όλη την κοινωνία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments