Οικονομία

Συντάξεις: Συνάντηση Χατζηδάκη – Πλακιωτάκη για τις εκκρεμείς συντάξεις του ΝΑΤ

Συντάξεις: Συνάντηση Χατζηδάκη – Πλακιωτάκη για τις εκκρεμείς συντάξεις του ΝΑΤ
Συντάξεις: Τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν άμεσα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής συντάξεων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) συζήτησαν χθες οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν άμεσα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής συντάξεων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) συζήτησαν χθες οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη και του προέδρου του ΝΑΤ Ανδρέα Κομματά, συμφωνήθηκε να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση των εκκρεμών συντάξεων του Ταμείου. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η αυτοματοποίηση των διαδικασιών καθώς και η διασύνδεση e-ΕΦΚΑ και ΝΑΤ, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι που σήμερα απαιτούνται, προς όφελος των ασφαλισμένων.

O Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «Η καθυστέρηση στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων πρέπει να τερματιστεί. Αυτό ισχύει δυο φορές για το ΝΑΤ, που είναι από τις πιο προβληματικές περιπτώσεις. Γι αυτό προχωράμε σε ένα ειδικό σχέδιο δράσης –στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμης μέτρων που έχουμε εξαγγείλει- που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα»

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης από την πλευρά του τόνισε ότι «Η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης συντάξεων αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Με τον συνάδελφο μου Κωστή Χατζηδάκη, εξετάσαμε όλες τις δυνατότητες για παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν ένα νέο, καλύτερο, τοπίο τους επόμενους μήνες. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών θα μειωθεί σημαντικά και οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ θα έχουν την κύρια σύνταξη τους πολύ νωρίτερα, όπως τους αρμόζει».

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή η πολυαναμενόμενη τροπολογία, με την οποία «ανοίγει ο δρόμος» για να χορηγηθεί προκαταβολή σύνταξης, έως 384 ευρώ που είναι η εθνική, σε όσους δικαιούχους, βρίσκονται σε αναμονή για να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις δικαιούχων που δεν θα μπορούν να λάβουν τη συγκεκριμένη παροχή. Σύμφωνα με ξεχωριστή διάταξη που ενσωματώθηκε στην τροπολογία, εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης τοποθετούνται οι εξής κατηγορίες «υποψήφιων» συνταξιούχων:

1. Όσοι έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια. Αν μεταγενέστερα καλυφθεί η οφειλή, τότε η παροχή χορηγείται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά η σχετική αίτηση.

2. Όσοι λαμβάνουν ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας.

3. Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, που κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή διακρατικών συμβάσεων.

4. Όσοι είναι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, αλλά δικαιούνται ή λαμβάνουν την προκαταβολή σύνταξης σύμφωνα με το άρθρο 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι δυνητικά δικαιούχοι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η  παροχή είναι ακατάσχετη. Επίσης, συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης παρακρατούνται και οφειλές στον e-ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments