Ελλάδα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στην Αρχή Διαφάνειας δύο υποθέσεις για εμβολιασμούς εκτός σειράς

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στην Αρχή Διαφάνειας δύο υποθέσεις για εμβολιασμούς εκτός σειράς
Μάριος Θεμιστοκλέους: O ίδιος εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη.

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000, ανέφερε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Καμιά δόση του εμβολίου χαμένη αυτό είναι το σύνθημα σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

«Κάθε δόση είναι πολύτιμη, είναι δόση ζωής ή ένα μικρό βήμα προς την κανονικότητα, προς την ελευθερία» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κο Θεμιστοκλέους μέχρι στιγμής το ποσοστό χαμένων δόσεων είναι πολύ μικρό, της τάξης του 0,36% στα εμβολιαστικά κέντρα ( είτε σε Κέντρα Υγείας είτε σε νοσοκομεία).

Και ως προς αυτό, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου κατατασσόμαστε στις πρώτες χώρες παγκοσμίως.

Χαμένες δόσεις, εξήγησε, μπορεί να προκύψουν από πολίτες που εν τέλει δεν προσέρχονται στο ραντεβού για εμβολιασμούς κι έτσι απογευματινές ώρες ο μηχανισμός αναπλήρωσης συνεπάγεται την κινητοποίηση- μέσω πλήθους τηλεφωνημάτων- σε πολίτες για να τους κινητοποιήσει προκειμένου να μην υπάρξει καμία ανεκμετάλλευτη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «διερευνούμε όλες τις περιπτώσεις [παραβάσεων] που φτάνουν στα ΜΜΕ ή από δικές μας πληροφορίες. Και όπου υπάρχει παράβαση, επιβάλλονται και οι απαραίτητες κυρώσεις. Διερευνούμε οποιοδήποτε περιστατικό και έχουμε ενεργοποιήσει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι απαραβίαστο. Θα διερευνήσουμε οποιαδήποτε καταγγελία, οποιαδήποτε υπόθεση».

Πρόσθεσε ότι διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού. Όπως επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους, για δύο γνωστά περιστατικά ενημερώθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και πραγματοποιούνται έλεγχοι.

Όπως τόνισε, έχει ενεργοποιηθεί η Αρχή Διαφάνειας και στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης. Ήδη υπάρχουνε παραιτήσεις από το δημοτικό συμβούλιο το οποίο προδιαγράφει ως ένα βαθμό την διαδικασία, και σε λίγο καιρό θα έχουμε αποτέλεσμα, τόνισε.

Σημείωσε ότι όλες οι καταγγελίες διερευνώνται και οι καταγγελίες που φτάνουν σε μας. «Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και πραγματοποίησε πάρα πολλούς ελέγχους πάνω από 200.000 σε περισσότερο 80 σημεία αλλά κι εμείς με τα δικά μας πληροφοριακά συστήματα τρέχουμε συνεχώς ώστε να εντοπίσουμε τους παραβάτες. Δεν είναι παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι. Θα το ξαναπώ: Δεν είναι παιχνίδι “κλέφτες και αστυνόμοι”. Ο καθένας θα πρέπει να νιώσει την ευθύνη που έχει απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και να μην παραβιάζει τη διαδικασία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments