Οικονομία

Συντάξεις Μαρτίου: Συνεχίζονται οι πληρωμές – Σε ποιους θα καταβληθούν σήμερα χρήματα

Συντάξεις Μαρτίου: Συνεχίζονται οι πληρωμές – Σε ποιους θα καταβληθούν σήμερα χρήματα
Συντάξεις Μαρτίου: Τελευταία ημέρα πληρωμών σήμερα για τις συντάξεις Μαρτίου, καθώς από την Τρίτη ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής των χρημάτων.

Τελευταία ημέρα πληρωμών σήμερα για τις συντάξεις Μαρτίου, καθώς από την Τρίτη ξεκίνησε η διαδικασία καταβολής των χρημάτων.

Η καταβολή των χρημάτων στους συνταξιούχους ξεκίνησε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όπου πληρώθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στη συνέχεια καταβλήθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Χθες Πέμπτη καταβλήθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Ποιοι πληρώνονται σήμερα (26/2)

  • Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Ποιες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην καταβολή των συντάξεων

Σύμφωνα με τον Νόμο 4611/2019 που ψηφίστηκε το Μάιο του 2019, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζονται τα εξής:

  • Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Η διαδικασία και οι όροι για την προκαταβολή σύνταξης

Προωθείται προς δημοσίευση η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, σε συνέχεια της λήψης θετικής γνωμοδότησης από το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ σήμερα, η ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης .

Οι βασικότερες ρυθμίσεις της ΚΥΑ -που εξειδικεύει την νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 34 του ν. 4778/2021- ΦΕΚ Α’26/19.2.2021) που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή- είναι οι ακόλουθες:

  • Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νόμο και στην ΚΥΑ, χωρίς να ακολουθούνται οι κείμενες διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης. Η χορήγηση του ποσού πιστοποιείται με την έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ. Η βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής δεν συνεπάγεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης και δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

Η απόφαση ισχύει για τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ΝΑΤ. Εξαιρούνται τα πρόσωπα που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης κατά το άρθρο 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments