Διεθνή

Κορωνοϊός μεταλλάξεις: Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca και τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Κορωνοϊός μεταλλάξεις: Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca και τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη
Κορωνοϊός μεταλλάξεις: Τι δήλωσε καθηγητής της Οξφόρδης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο κορωνοϊός δεν θα ηττηθεί μέχρι το τέλος του έτους που διανύουμε, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για τα εμβόλια ανάμεσα στους επιστήμονες. Αυτό που φοβούνται ιδιαίτερα οι ειδικοί είναι οι μεταλλάξεις του ιού που αποδεικνύονται πιο μεταδοτικές.

Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του ιού είναι μια από αυτές. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και έχει εξαπλωθεί σε 25 χώρες. Για το αν το εμβόλιο της AstraZeneca την «πιάνει» τοποθετήθηκε πανεπιστημιακός από την Οξφόρδη. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, στο BBC Radio 4, μία δόση του εμβολίου, εν μέσω φθινοπώρου, θα μπορούσε να προφυλάξει τον κόσμο τόσο από τη νοτιοαφρικανική όσο και από τη βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού.

Ο καθηγητής εκφράζει, επίσης, την αισιοδοξία του ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις, τη στιγμή που φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν κλινικές δοκιμές για να δημιουργήσουν νέα σκευάσματα που θα θωρακίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις μεταλλάξεις.

Ετοιμάζουν αναθεωρημένο εμβόλιο για να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις

Ήδη το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τη βρετανοσουηδική AstraZeneca, βρίσκονται στη διαδικασία αναθεώρησης του εμβολίου τους ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις.

Οι συγκεκριμένοι φορείς φιλοδοξούν το σκεύασμα να είναι έτοιμο το φθινόπωρο. Τις έρευνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, ανθεκτικού στις μεταλλάξεις, διευκολύνει η ομοιότητα που παρουσιάζουν οι δύο παραλλαγές, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη.

Έχει αξία, πάντως, να επισημανθεί ότι πριν από ένα 24ωρο ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, επικαλούμενος επιστημονικά στοιχεία, τόνισε ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και εκείνο της AstraZeneca είναι κατά 80% αποτελεσματικά, από την πρώτη δόση, ως προς την προστασία από τη νοσηλεία, στους άνω των 70 ετών.

Ύστερα από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ανατροπή και να χορηγεί και στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca. Να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται σε όσους είναι 60-64 ετών. Γι’ αυτό και προηγήθηκαν από τους πολίτες που είναι ανάμεσα στα 64 και τα 90 έτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments