Ελλάδα

F35: Έρχεται στην Ελλάδα ο τρόμος των αιθέρων

F35: Έρχεται στην Ελλάδα ο τρόμος των αιθέρων
F35: Η Ελλάδα ενισχύει κι άλλο το οπλοστάσιο της, μετά και τη στρατηγικής σημασίας συμφωνία για τα 18 γαλλικά Rafale.

Τα F35 έρχονται στην Ελλάδα. Αν και όπως είχε αναφερθεί τον περασμένο Νοέμβριο ότι είναι θολό το τοπίο με τα μαχητικά αεροσκάφη F35, οι ΗΠΑ φαίνονται έτοιμες να εφοδιάσουν τη χώρα μας. Είναι μια αποκάλυψη που έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους.

Στις δηλώσεις του αρχικά, μίλησε για τη στρατηγική σημασία της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.  «Πρόκειται για την επιχειρησιακή ικανότητα, το χτίσιμο συνεργασιών και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», επεξήγησε. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πάρα πολύ τις προσπάθειες που κάνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρουν σε τροχιά τις διερευνητικές συνομιλίες ή να τις διατηρήσουν.

F35

F35

«Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας για να απαντήσει στην ελληνική πρόταση για ένα νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών εδώ στην Αθήνα», προέταξε. Προσέθεσε επίσης, πως προτιμούμε περισσότερο την τρέχουσα κατάσταση από αυτήν που ζήσαμε όλοι τον Αύγουστο.

F35: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν όταν η Ελλάδα είναι έτοιμη»

Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο απόκτησης από την Ελλάδα νέων φρεγατών και των μαχητικών αεροσκαφών F35, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν όταν η Ελλάδα είναι έτοιμη. «Όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτή την επένδυση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναφέρει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα F35 είναι ένα πολύπλοκο σύστημα και επικαλούμενος την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έκανε λόγο για μια πολυετή διαδικασία, περίπου 5 χρόνια από τη σύμβαση στην ανάπτυξή τους.

F35

F35

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως το μήνυμα από την αμερικανική πλευρά είναι μόνο θετικό. Αποτίμησε παράλληλα, την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς αμυντικές σχέσεις και κατέγραψε τη μεγάλη φιλοδοξία τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. Και σημείωσε πως αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είναι περισσότερο περήφανος όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη στρατηγική σχέση. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι στρατοί μας έχουν μάθει να συνεργάζονται. «Έχουμε κάνει ο ένας τον άλλο ισχυρότερο και πιο ασφαλή, και αυτό ήταν το πνεύμα στο οποίο προσεγγίσαμε το 2019 την τροποποίηση, την επέκταση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments