Ελλάδα

Άνοιγμα της αγοράς: Τι απαντούν οι ειδικοί

Άνοιγμα της αγοράς: Τι απαντούν οι ειδικοί
Άνοιγμα της αγοράς: Ως «εντελώς παρακινδυνευμένο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που είναι κλειστές ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Παρακινδυνευμένο φαίνεται πως είναι το άνοιγμα της αγοράς σύμφωνα με τους ειδικούς, την ώρα που όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η αγορά τον Μάρτιο, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτός ο μήνας θεωρείται ο τελευταίος της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, ως «εντελώς παρακινδυνευμένο» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που είναι κλειστές λόγω πανδημίας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαγορευτικά.

Σύμφωνα με ό,τι εξήγησε, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, «παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας, που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα», εκτίμησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως, εκτός από την Αττική, όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. «Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα», τόνισε.

Για τη μεγάλη πίεση που δέχεται καθημερινά το σύστημα Υγείας, μίλησε και με τη σειρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Μέσω του Mega, σημείωσε πως όσοι νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, μπορεί να παραμείνουν μέχρι δέκα μέρες στο νοσοκομείο, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ Covid μπορεί να παραμείνουν από 15 μέρες έως έναν μήνα.

«Έχουμε αθρόες εισαγωγές και δεν έχουμε εξιτήρια. Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του», εξέφρασε εμφατικά. Αναφερόμενη και στις μεταλλάξεις, η καθηγήτρια εξήγησε πως τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα στο βρετανικό στέλεχος και μικρότερη στο νοτιοαφρικανικό.

Πάντως, το ότι «βρισκόμαστε ήδη σε ένα καθεστώς πολύ εκτενών απαγορεύσεων για ένα μακρύ χρονικό διάστημα», αναγνώρισε και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ζητώντας από τους πολίτες να βάλουν «πλάτη» σε «μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments