Τεχνολογία

NASA: Νέες εικόνες από τον πλανήτη Άρη

NASA: Νέες εικόνες από τον πλανήτη Άρη
NASA: Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας «ηχητικό μήνυμα» από τον «κόκκινο πλανήτη».

Εντυπωσιάζουν οι νέες εικόνες του Άρη που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη NASA. Η μετάδοση γίνεται μέσω του ρόβερ Perseverance, το οποίο συνεχίζει να ανακαλύπτει τον πλανήτη. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η NASA κήρυξε «νεκρό» το τρυπάνι του ρομποτικού σκάφους InSight στον Άρη.

Το Perseverance λοιπόν, έχει διανύσει ήδη 70 μέτρα από τις 18 Φεβρουαρίου που προσγειώθηκε στον «κόκκινο πλανήτη». Επίσης, η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος δημοσιοποίησε και το πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο από εκεί. «Το ρομποτικό ρόβερ θα συνεχίσει την πορεία του μέχρι να βρει ένα σημείο όπου θα σταματήσει, σε περίπτωση που η περιοχή πιστοποιηθεί ότι είναι η ζώνη ερευνών που έχουν επιλέξει οι επιστήμονες» σημείωσε η NASA.

NASA

NASA

Τονίζεται ότι το Perseverance είναι εξοπλισμένο με 25 κάμερες, τις περισσότερες που έχουν ποτέ σταλεί στον Άρη. Οι επιστήμονες της NASA μελετούν τα διαθέσιμα δεδομένα για τη γύρω περιοχή, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η καλύτερη διαδρομή για το ρόβερ. Την τελική απόφαση θα πάρουν πιθανότατα μετά την πρώτη πτήση drone εκτός Γης, του μικρού ελικοπτέρου Ingenuity, βάρους δύο κιλών, το οποίο θα κατοπτεύσει την περιοχή. Στόχος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος είναι τα επόμενα δύο χρόνια το Perseverance να διανύσει 15 χιλιόμετρα στον πλανήτη.

NASA

NASA

NASA: Τι γνωρίζουμε για τον πλανήτη Άρη

Ο Άρης είναι ο τέταρτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη, και ο έβδομος σε διαστάσεις και μάζα του Ηλιακού Συστήματος (ο δεύτερος μικρότερος μετά τον Ερμή). Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει οφειλόμενο στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του. O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης» με λεπτή και αραιή ατμόσφαιρα, και με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες σύγκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης.

NASA

NASA

Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές του έτους». Ο Άρης διαθέτει ακόμη το Όρος Όλυμπος, το υψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το βαθύπεδο Βορεάλις που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλύπτει το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί το υπόλειμμα μιας γιγάντιας σύγκρουσης. Στην περιφορά του γύρω από τον Ήλιο συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο). Τον Σεπτέμβριο του 2015 η NASA ανακοίνωσε πως είχε στη διάθεση της στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη και υγρού νερού στον πλανήτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments