Ελλάδα

Εστίαση: Καταγγελία – Κόβουν το ρεύμα σε κλειστά μαγαζιά

Εστίαση: Καταγγελία – Κόβουν το ρεύμα σε κλειστά μαγαζιά
Εστίαση: Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι επιχειρηματίες της εστίασης. Τι ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η εστίαση είναι, ίσως, ο πιο «χτυπημένος» τομέας στην περίοδο της πανδημίας. Με το lockdown να συνεχίζεται και τα κρούσματα να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οδηγώντας σε πολλούς νεκρούς και ακόμα περισσότερους διασωληνωμένοους, οι επιχειρηματίες του χώρου έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ενωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής καταγγέλλει ότι σε πολλά κλειστά μαγαζιά κόβεται το ρεύμα. Γι’ αυτό τον λόγο απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Η Ένωση ζητά την παρέμβασή του προς τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης στις κλειστές -με κυβερνητική εντολή- επιχειρήσεις.

«Οι καταγγελίες που λαμβάνει το Σωματείο μας καθημερινά από επιχειρηματίες εστίασης, για διακοπή ηλεκτροδότησης των καταστημάτων τους μέσα στην περίοδο της πανδημίας, είναι πολλές», τονίζεται στην επιστολή.  Το γεγονός επιβεβαιώνουν και πηγές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, το οποίο έχει γίνει επίσης αποδέκτης επιστολών συλλόγων για το ίδιο ζήτημα.

Οι επιχειρηματίες είναι στα «κάγκελα», καθώς όπως τονίζουν «αν και όταν ανοίξουν τα  καταστήματά μας, οι συνθήκες εργασίας μας, τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν,  αλλά και η καταναλωτική δυνατότητα των πελατών μας, θα συνεχίσουν να  επηρεάζουν αρνητικά την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση» δεδομένου ότι η εστίαση είναι από τους κλάδους που πλήττεται ιδιαίτερα μετρώντας μέχρι στιγμής πολλές επαγγελματικές απώλειες, χρέη και έξαρση της ανεργίας.

Τα χρέη έχουν ήδη αρχίσει να συσσωρεύονται και μια απλή αναστολή πληρωμών δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να βοηθήσει πραγματικά τις επιχειρήσεις να αντέξουν άλλη μία οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι της εστίασης θυσιάζονται για την επιβίωσή τους», σημειώνει η Ένωση.

Εστίαση: Καταγγελία - Κόβουν το ρεύμα σε κλειστά μαγαζιά

Εστίαση: Καταγγελία – Κόβουν το ρεύμα σε κλειστά μαγαζιά

Εστίαση: Τι ζητούν από τον υπουργό Ενέργειας

Η Ένωση Εστατορίων και Συναφών: «Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος να εξετάσεις τις εξής προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης:

  • Να σταματήσει ο ΔΕΔΔΗΕ και όλες οι εταιρείες παροχής ενέργειας, τις διακοπές ηλεκτροδότησης και τις απενεργοποιήσεις των μετρητών από τα καταστήματα εστίασης μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
  • Ιδιαίτερους διακανονισμούς οφειλόμενων λογαριασμών μόνο για τα καταστήματα εστίασης, από όλες τις εταιρείες παροχής ενέργειας.
  • Αφαίρεση των Δημοτικών Τελών από όλους τους λογαριασμούς και από όλες τις εταιρείες παροχής ενέργειας, για το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης με κυβερνητική εντολή.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, και το μέτρο που εξαγγέλθηκε για το νεο καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών, δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα εάν δεν επανέλθει η ηλεκτροδότηση στα καταστήματα. Να τονιστεί, ακόμα,  ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση, και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται, αρχικά, στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments