Διεθνή

Ολλανδία εκλογές: Προβλέπεται νίκη του Ρούτε

Ολλανδία εκλογές: Προβλέπεται νίκη του Ρούτε
Ολλανδία εκλογές: Τον δρόμο της επανεκλογής πήρε το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του κ. Ρούτε συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία των ψήφων.

Οι εκλογές στην Ολλανδία έγιναν σε μία περίοδο που έχουν αλλάξει πολλά. Όπως πολλές χώρες στην Ευρώπη έτσι και εκεί βρίσκονται σε καθεστώς lockdown μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι και η Ολλανδία έχει αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca μέχρι και τις 29 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο νυν πρωθυπουργός στις εκλογές της Τετάρτης κατάφερε μέχρι τώρα να χτίσει ένα μεγάλο προβάδισμα. Από ότι φαίνεται δε η Κυβέρνηση του πρόκειται να επανεκλεγεί για άλλη μία θητεία. Ο ίδιος σε δηλώσεις του εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος για την τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης που του έδωσαν οι πολίτες σε μία παράξενη εκλογική διαδικασία. «Καταγράφω ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι ότι οι ολλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα μου μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ολλανδία εκλογές

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με το ολλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του κ. Ρούτε οδεύει να συγκεντρώσει περί το 23% των ψήφων. Η επικράτηση του κόμματός του θα του επιτρέψει να σχηματίσει την τέταρτή του κυβέρνηση συμμαχίας. Στην εξουσία από το 2010, ο κ. Ρούτε διαβεβαιώνει πως έχει «ενέργεια για άλλα δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου και τα πρώτα αποτελέσματα, η κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη θα καταλάβει 36 από τις 150 έδρες στη νέα κάτω Βουλή. Έναντι 33 στην απερχόμενη, άλλες 27 έδρες θα καταλάβει το D66 (κεντροαριστερά) – που, για αρκετούς αναλυτές, έκανε την έκπληξη. Ενώ 17 θα διαθέτει το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Χέερτ Βίλντερς, πολέμιου του Ισλάμ, με το οποίο έχουν εκ προοιμίου αποκλείσει κάθε συνεργασία.  Δεύτερο κόμμα πριν από τις εκλογές αυτές, το PVV έχασε τρεις έδρες, αποτέλεσμα απογοητευτικό για τον αρχηγό του, που δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήλπιζε περισσότερα».

Οι 27 έδρες (+8) που συγκέντρωσε το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό D66 αποτελούν την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του κόμματος. Ενός κόμματος με ηγέτιδα την δημοφιλή Σίγκριντ Κάαχ, υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Τα σενάρια για τον σχηματισμό της Κυβέρνησης

Ο κ. Ρούτε δήλωσε πως πιθανόν θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με το D66 και το CDA (χριστιανοδημοκράτες, κεντροδεξιά) του υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούξτρα. Το οποίο αναμένεται  να λάβει 14 έδρες.

Το PvdA (σοσιαλδημοκράτες) θα καταλάβει 9 έδρες, ενώ οι οικολόγοι της παράταξης Groenlinks και η παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς SP θα μοιραστούν από 8. Το κόμμα του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, επίσης θα καταλάβει 8 έδρες, τετραπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη. Δεκαεπτά κόμματα από τα 37 που συμμετείχαν στις εκλογές (επρόκειτο για ρεκόρ) θα αναδείξουν βουλευτές.

Ασυνήθιστος ο τρόπος των εκλογών

Αυτές οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν με ασυνήθιστο τρόπο, προσαρμόστηκαν στις εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας, με την ψηφοφορία να μοιράζεται σε τρεις ημέρες. Χαρακτηρίστηκαν δοκιμασία ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση του κ. Ρούτε. Κάλπες εγκαταστάθηκαν σε απίθανα σημεία – μουσεία, κέντρα διαγνωστικών τεστ… – στις τέσσερις γωνιές της Ολλανδίας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορούσε κανείς να ψηφίσει πάνω στο ποδήλατο ή ενώ ήταν μέσα σε αυτοκίνητο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, το ενδεχόμενο να σχηματιστούν ουρές και να υπάρξουν μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό. Ο κ. Ρούτε, δηλώνοντας «συγκρατημένα» αισιόδοξος, προτίμησε να ψηφίσει σε σχολείο της Χάγης. Η συμμετοχή έφθασε το 82%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Ολλανδία εκλογές

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments