Ο Πέτσας στέλνει μήνυμα ενότητας στη ΝΔ: «Θα ήθελα Καραμανλή και Σαμαρά εκεί–Δεν υπάρχει περιθώριο διάσπασης»
Πηγή Φωτογραφίας: screenshot//Ο Πέτσας στέλνει μήνυμα ενότητας στη ΝΔ: «Θα ήθελα Καραμανλή και Σαμαρά εκεί–Δεν υπάρχει περιθώριο διάσπασης»
Ένα καθαρό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας έστειλε ο βουλευτής του κόμματος Στέλιος Πέτσας, με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την ίδρυση της παράταξης.
Σε μια συζήτηση που γρήγορα πέρασε από την επέτειο της ΝΔ στις απουσίες των πρώην πρωθυπουργών και στα σενάρια για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο Στέλιος Πέτσας επέλεξε να επιμείνει στην ανάγκη κοινής πορείας της παράταξης.
«Είναι 52 χρόνια προσφοράς, πιστεύω, στον λαό, στο έθνος, στην πατρίδα μας και πιστεύω να συνεχίσουμε για άλλα 52», ανέφερε.
Και πρόσθεσε:
«Εμείς θα πάμε με την ομάδα μας, συντεταγμένα, να χαρούμε στα γενέθλιά μας, γιατί πιστεύουμε ότι οι ιδέες μας και οι αξίες μας έχουν δικαιωθεί διαχρονικά. Αυτή είναι η βάση μας, αυτό πιστεύουμε και έτσι προχωράμε».
Πέτσας για Καραμανλή και Σαμαρά: «Θα τους ήθελα και τους δύο εκεί»
Το πολιτικό ενδιαφέρον της συζήτησης κορυφώθηκε όταν τέθηκε το ζήτημα της απουσίας των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, από την επετειακή εκδήλωση.
Ο Στέλιος Πέτσας δεν έκρυψε τη θέση του.
«Εγώ τώρα, αυτή τη μέρα, θα τους ήθελα εκεί», είπε.
Και εξήγησε αμέσως το γιατί:
«Ξέρετε γιατί θα τους ήθελα εκεί; Γιατί είμαστε σε μια προεκλογική χρονιά, με ένα πολύ ισχυρό διακύβευμα, σε μια παγκόσμια αναταραχή. Θα τους ήθελα και τους δύο εκεί».
Η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ δεν περιορίστηκε σε μία συμβολική αναφορά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
Έθεσε ευθέως το θέμα της συνοχής της παράταξης.
«Δεν υπάρχει περιθώριο για διάσπαση»
«Δεν υπάρχει περιθώριο για διάσπαση», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημερινό πολιτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται ήδη από έντονο κατακερματισμό, ενώ η διεθνής αβεβαιότητα ενισχύει την ανάγκη, κατά την άποψή του, για μια σαφή κυβερνητική πρόταση.
«Υπάρχει ήδη ένα κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα, που ο πολίτης ψάχνει να πιαστεί από κάπου για να έχει μια κυβερνητική πρόταση σοβαρή, μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας», σημείωσε.
Ο ίδιος συνέδεσε την ενότητα των μεγάλων παρατάξεων με τη δυνατότητά τους να αποκτούν ισχυρή λαϊκή εντολή.
«Πιστεύω ότι η ενότητα που φέρνει τις παρατάξεις σε μεγάλα ποσοστά πάει και την πατρίδα μπροστά», είπε, αναφερόμενος τόσο στο παλαιότερο ΠΑΣΟΚ όσο και στα ποσοστά που είχε καταγράψει η Νέα Δημοκρατία.
Η αιχμή για τα «βιντεάκια» και το μήνυμα προς το εσωτερικό
Ο Πέτσας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, επιλέγοντας και πάλι να αντιπαραθέσει σε αυτές την εικόνα της ενότητας.
«Αντί να βλέπω αυτά τα βιντεάκια που ο καθόλα σεβαστός πρόεδρος έβγαλε χθες και τη δήλωση που έκανε προχθές, θα τους ήθελα όλους μαζί», ανέφερε.
Η φράση αποτυπώνει το πολιτικό στίγμα που επιχείρησε να δώσει σε ολόκληρη τη συζήτηση: οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι η παράταξη πρέπει να κινηθεί συντεταγμένα προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
«Στόχος μας είναι η αυτοδυναμία»
Ο Στέλιος Πέτσας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας ως προς τον εκλογικό στόχο που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να έχει η Νέα Δημοκρατία.
Αυτοδυναμία.
Στη συζήτηση για τις πιθανές επιπτώσεις ενός νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, αναγνώρισε ότι υπάρχει σημαντική εκλογική δεξαμενή στον συγκεκριμένο χώρο.
«Σίγουρα θα μαζέψει από όλο το κομμάτι που είναι δεξιά μας αυτή τη στιγμή ή που καταγράφηκε σε εκλογές. Είναι μεγάλο κομμάτι αυτό, δεν είναι μικρό», ανέφερε.
Ο ίδιος τοποθέτησε αυτή τη δεξαμενή περίπου στο 13%-15%, αναφερόμενος στα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται ήδη στη Βουλή.
Το κρίσιμο ερώτημα, κατά τον ίδιο, είναι εάν μια νέα πολιτική κίνηση θα μπορέσει να αντλήσει ψηφοφόρους και από εκείνους που είχαν στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.
Πέτσας για ενδεχόμενο κόμμα Σαμαρά: «Θα μας πλήξει σε έναν βαθμό»
Σε αυτό το σημείο ο Στέλιος Πέτσας μίλησε χωρίς να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος για τη Νέα Δημοκρατία.
«Θα μας πλήξει σε έναν βαθμό. Δεν ξέρω αν αυτό θα είναι αρκετό», είπε.
Η συγκεκριμένη θέση δεν είναι καινούργια.
Σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ο βουλευτής της ΝΔ είχε επίσης υποστηρίξει ότι ένα ενδεχόμενο κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσε να επηρεάσει την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας ως κρίσιμο ερώτημα το μέγεθος αυτής της επίδρασης.
Αυτό που προσθέτει τώρα είναι η σύνδεση της συζήτησης με τον στόχο της αυτοδυναμίας.
«Το θέμα είναι αν θα μας πλήξει καθοριστικά σε σχέση με τον στόχο που εμείς έχουμε θέσει, που είναι η αυτοδυναμία», ανέφερε.
«Πιστεύω ότι θα το κάνει»
Ο Πέτσας προχώρησε, τέλος, και σε προσωπική εκτίμηση για το εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα δημιουργήσει τελικά νέο πολιτικό φορέα.
Όταν ρωτήθηκε εάν θεωρεί πιθανό να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, απάντησε:
«Θα το κάνει. Πιστεύω ότι θα το κάνει».
Πρόκειται για εκτίμηση του Στέλιου Πέτσα και όχι για ανακοινωμένη απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.
Ο βουλευτής της ΝΔ εκτιμά παράλληλα ότι το ενδιαφέρον μιας τέτοιας πολιτικής κίνησης θα στραφεί πρωτίστως προς την εκλογική δεξαμενή που είχε δώσει στη Νέα Δημοκρατία τα υψηλά ποσοστά των προηγούμενων εθνικών αναμετρήσεων.
Το πολιτικό μήνυμα των 52 χρόνων
Πίσω από τη συζήτηση για τα πρόσωπα και τα νέα κόμματα, ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να επαναφέρει το πολιτικό βάρος στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία.
Στην επέτειο των 52 χρόνων από την ίδρυση της παράταξης, η δική του γραμμή είναι ότι το κόμμα πρέπει να αντιμετωπίσει την επόμενη περίοδο με ενότητα και χωρίς εσωτερικό κατακερματισμό.
Για τον ίδιο, η παρουσία Καραμανλή και Σαμαρά θα είχε ισχυρό συμβολισμό ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.
Και ενώ δεν υποτιμά τις πιθανές απώλειες που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας νέος πολιτικός σχηματισμός στα δεξιά της ΝΔ, το βασικό μήνυμα που στέλνει είναι διαφορετικό:
«Θα τους ήθελα όλους μαζί».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο