Τεχνολογία

IBM έρευνα: Το πρώτο σύστημα διαλόγου με τον άνθρωπο

IBM έρευνα: Το πρώτο σύστημα διαλόγου με τον άνθρωπο
IBM έρευνα: Ισραηλινοί επιστήμονες κατάφεραν με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης να φτιάξουν ένα πρόγραμμα που μπορεί να κάνει διάλογο

Η έρευνα στην IBM προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Από ότι φαίνεται δε η επένδυση σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αποδίδει καρπούς. Πέρα όμως από αυτήν την επένδυση, η εταιρεία τεχνολογίας κατάφερε να προστατεύσει την μεταφορά των εμβολίων αποτρέποντας τους χάκερ.  Ένα πλήρως αυτόνομο, «έξυπνο» υπολογιστικό σύστημα, που μπορεί να εμπλακεί σε ζωντανό ανταγωνιστικό διάλογο τύπου «ντιμπέιτ» με ανθρώπους, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ισραήλ και την Ιρλανδία.

Μολονότι προς το παρόν οι άνθρωποι νικούν στα ντιμπέιτ μαζί του, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Project Debater, εμφανίζει αξιοσημείωτη ικανότητα κατανόησης και συμμετοχής. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νόαμ Σλόνιμ του ερευνητικού κέντρου τεχνητής νοημοσύνης της ΙΒΜ στη Χάιφα του Ισραήλ, ανέφεραν ότι ασφαλώς πρόκειται για σημαντική πρόοδο. Αλλά ακόμη η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φθάσει σε σημείο να ξεπερνά τους ανθρώπους στον διάλογο.

IBM έρευνα

Πως λειτουργεί

Η κατανόηση από τη μηχανή του περιεχομένου και του συναισθήματος μίας ανθρώπινης πρότασης γενικά έχει επιτευχθεί, αλλά σε άλλες πολύπλοκες ικανότητες του διαλόγου οι «έξυπνες» μηχανές ακόμη θέλουν βελτίωση. Η ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων που να μπορούν να αναγνωρίζουν τα επιχειρήματα στη φυσική ανθρώπινη γλώσσα και στη συνέχεια να κάνουν κριτική αναπτύσσοντας δικά τους καλύτερα επιχειρήματα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η κατανόηση των ανθρώπινων επιχειρημάτων από τις μηχανές είναι πολύ πιο δύσκολη από την κατανόηση απλών προτάσεων και ακόμη πιο δύσκολη είναι η ανάπτυξη κατάλληλων αντεπιχειρημάτων. Αυτήν τη στιγμή, περισσότερες από 50 ερευνητικές ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου εργάζονται ακριβώς πάνω σε αυτό το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων ομάδες σε όλες τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού.

Το Project Debater

Το νέο αυτόνομο σύστημα Project Debater, που αποτελεί την κορύφωση των έως τώρα προσπαθειών, εκπαιδεύτηκε «διαβάζοντας» ένα αρχείο 400 εκατομμυρίων άρθρων εφημερίδων και σελίδων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ώστε να αποκτήσει ένα επίπεδο κατάλληλο για την ανάπτυξη επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων σε περίπου 100 θέματα συζήτησης.

Το φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο σύστημα έκανε πειραματικά «ντιμπέιτ» με διάφορους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ορισμένοι με μεγάλη εμπειρία στον ανταγωνιστικό διάλογο. Στη συνέχεια, μία επιτροπή κριτών κλήθηκε να κρίνει στα «τυφλά», καθώς της δόθηκαν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των διαλόγων, χωρίς οι κριτές να γνωρίζουν εάν μιλούσε άνθρωπος ή μηχανή.

Το Project Debater βαθμολογήθηκε πολύ καλά στο άνοιγμα της συζήτησης (μία αρχική ομιλία διάρκειας τεσσάρων λεπτών), αλλά στη συνέχεια κρίθηκε ότι έχασε όλες τις μάχες των επιχειρημάτων. Πάντως, οι κριτές θεώρησαν ότι στα δύο τρίτα των θεμάτων που επιχειρηματολόγησε, το Project Debater είχε πολύ αξιοπρεπή απόδοση. IBM έρευνα

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments