Ελλάδα

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: 9.500 κρούσματα χωρίς μέτρα

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: 9.500 κρούσματα χωρίς μέτρα
Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ μιλά για την επιδημιολογική εικόνα του καλοκαιριού.
Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ μιλά για την επιδημιολογική εικόνα του καλοκαιριού.

Ο κορωνοϊός θα τελειώσει τέλη Οκτώβρη αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δηλώνοντας πως τότε θα μιλάμε για ανοσία της αγέλης, η οποία θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία, ενώ θα μπορούμε να «πετάξουμε» και τις μάσκες. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε τονίσει πως μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει μια αύξηση στα κρούσματα, ενώ είχε μλήσει για ανάγκη διατήρησης του lockdown.

«Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει αυτή η αυξητική τάση, η οποία έχει αιφνιδιάσει το σύστημα υγείας, αλλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ναι μεν δεν λειτουργούν όσο καλά θα θέλαμε, όμως λειτουργούν. Αν δεν κάναμε τίποτα από όλα αυτά, θα είχαν κυριολεκτικά εκτοξευθεί οι αριθμοί των κρουσμάτων. Οπότε αυτό που βλέπουμε ήδη είναι αποτέλεσμα εφαρμογής μέτρων. Απλά χρειάζεται να στοχεύσουμε κατά τη γνώμη μου πιο καλά, εκεί που γίνεται η διασπορά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την αρνητική πορεία στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε μιλώντας στο Πρακτορείο Fm.

Σαρηγιάννης κορωνοϊός

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Αποκλιμάκωση από τον Μάιο

Θα εξαρτηθεί όμως, εξηγεί ο καθηγητής, από το πόσο καλά θα εφαρμοστούν μέτρα που έχουν να κάνουν με αυξημένη τηλεργασία, περισσότερα τεστ στον πληθυσμό, απολύμανση του αέρα στα ΜΜΜ, που αποτελούν και πάγια άποψη του από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Με αυτά τα μέτρα, αναφέρει, ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά και να στοχεύσουμε ταυτόχρονα στη μείωση της διασποράς.

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Για τις μεταλλάξεις

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι αυτό που ουσιαστικά καθοδηγεί την εξέλιξη της πανδημίας είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, λέει ο καθηγητής για να επισημάνει ότι από τις δέκα Μαρτίου, ίσως και λίγο νωρίτερα, υπάρχει καθαρή επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών, σε σχέση με το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος, στη χώρα μας.

«Αν δεν λάβουμε περαιτέρω μέτρα, ή αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την ανοδική πορεία, οι υπολογισμοί μας δείχνουν μία κορύφωση της εξέλιξης του βρετανικού στελέχους στις 15-18 Μαΐου, με 9.500-9.600 κρούσματα την ημέρα και πολύ γρήγορη πτωτική πορεία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει προς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σε μία πολύ καλή κατάσταση επιδημιολογικά», αναφέρει.

Σαρηγιάννης κορωνοϊός

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου συζητάμε για «πέταγμα» της μάσκας

«Με δεδομένο τον ρυθμό εμβολιασμού και την διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, νομίζω ότι θα φτάσουμε προς τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου για να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, η οποία θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία», αναφέρει ο καθηγητής.

«Τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για πέταγμα της μάσκας. Πιο πριν όμως δεν πρέπει να το κάνουμε. Είναι σημαντικό να μην βοηθήσουμε τη δημιουργία πιο ανθεκτικών και πιθανώς πιο γρήγορα μεταδοτικών μεταλλάξεων. Κι επειδή το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα, δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε και θα πρέπει και τότε να είμαστε προσεκτικοί».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments